Na czele wszystkich potraw mięsnych stoi schabowy w panierce. Przygotowanie otoczki, która jest złocista, chrupiąca i dobrze trzyma się mięsa, też jest sztuką. Miłośnikom pospolitych rozwiązań sprzedajemy trik na udaną i smakowitą panierkę. Wystarczy zwykłą mąkę pszenną zastąpić nieco innym produktem, ale z tej samej półki. Kotlety wychodzą dwadzieścia razy lepsze niż z restauracji czy baru mlecznego.
Tradycyjną panierkę do mięsa wieprzowego przyrządza się z mąki pszennej, jajka i bułki tartej. Jeśli jesteś gotowy na drobną zmianę, to zwykłą mąkę wymień na kukurydzianą. Możesz pójść o dwa kroki dalej i wymienić bułkę na otręby lub płatki owsiane – zmielone. Kolejność otaczania plastrów schabu pozostaje niezmienna.
Owies czy otręby to wartościowszy substytut bułki tartej. Również pozwolą ci uzyskać chrupiące danie po usmażeniu.
Przepis na kotlety schabowe w ekstra panierce
Składniki:
600 g schabu
pieprz i sól
3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
bułka tarta
3 jajka
2 łyżki musztardy stołowej
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso pokroić na plastry, rozbić tłuczkiem. Kawałki schabu osuszyć i posmarować niezbyt grubą warstwą musztardy.
Jajka energicznie wymieszać w misce widelcem, lekko osolić i wlać kapkę oleju (sprawi, że panierka będzie dobrze trzymać się mięsa). Dodać mąkę, starannie wymieszać. Porcje mięsa otaczać w mieszance mączno-jajecznej, a potem w bułce tartej. Smażyć kotlety na gorącym tłuszczu, aż się zarumienią z każdej strony.
Jakie przyprawy do kotletów schabowych?
Oprócz standardowego duetu: pieprz + sól, schabowe można podrasować innymi przyprawami, np. curry, ostrą papryką w proszku. Mięso lepiej marynować w aromatycznych kompozycjach, a nie wzbogacać nimi panierkę.