Właśnie wystartował sezon na śliwki. Wszyscy ich wielbiciele mogą powoli zacierać ręce i zbierać najlepsze przepisy na dania z tymi owocami. Numerem jeden są oczywiście desery. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na pyszne ciasto – jest naprawdę łatwe do zrobienia. Słodycz z owocową wkładką pasuje idealnie do kawy czy herbaty. Pięknie pachnie i każdy skosztuje jej z przyjemnością, nie odmawiając sobie nawet dokładki. Tę recepturę warto przetestować jeszcze tego lata.
Śliwki najsmaczniejsze są w sezonie. Warto powędrować do sklepu spożywczego czy na targowisko i kupić co najmniej kilogram tych owoców. A jeszcze lepiej, gdy masz śliwę na swoim podwórku. Jej owoce to znakomity dodatek do deserów, musów, kompotów czy innych smakołyków. Mają naprawdę szerokie zastosowanie w kuchni i zrobisz z nich nawet przetwór na zimę – sprawdź ten przepis na śliwki w occie.
Dzisiejszy przepis pochodzi z książki kucharskiej Ewy Wachowicz. Oto lista składników zaprezentowana przez sławną kucharkę oraz wskazówki, dzięki którym łatwiej upieczesz placek. Nie powinieneś mieć żadnych problemów, bo łatwiejsza receptura na tego typu wypiek, raczej nie istnieje.
Przepis Ewy Wachowicz na ciasto ze śliwkami
Składniki:
1 szklanka cukru
6 łyżek oliwy
6 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki
odrobina soli
skórka otarta z cytryny
300 g śliwek węgierek
wiórki kokosowe do posypania
Wykonanie:
Jajka, cukier, olej zmiksuj, dodaj sypkie składniki wraz ze skórką cytrynową i powstałe miasto przelej do okrągłej blachy wysmarowanej tłuszczem (o śr. 26 cm). Deser posyp z wierzchu kokosem i umieszczaj wydrylowane śliwki pokrojone na połówki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez 60 minut. Wypiek wyjmij z urządzenia i udekoruj cukrem pudrem. Smacznego.