Fasolka szparagowa to jedna z ulubionych roślin strączkowych w naszej rodzimej kuchni. Doskonale smakuje podsmażona ma maśle z bułką tartą na patelni. A czy wiesz, że można ją przyrządzić jeszcze smaczniej? Polecamy przepis na jednogarnkowe danie ze strączkami w roli głównej. Prawdopodobnie jadłeś już tradycyjną fasolkę po bretońsku, ale czy próbowałeś fasolki szparagowej w tejże odsłonie? Jeśli nie, to szybko nadrób zaległości. Pomysłowa potrawa jest łatwa do zrobienia i naprawdę pyszna. Poznaj przepis krok po kroku.
Danie jednogarnkowe z fasolką szparagową jest sycące, różnorodne i pełne smaku. Zazwyczaj w fasolce po bretońsku gości fasola „Piękny Jaś” lub ta z puszki (w szybszej wersji dania). Wymiana strączka to świetny pomysł. Odmienione danie wygląda i smakuje rewelacyjnie. Polecamy przepis na fasolkę szparagową po bretońsku.
Przepis na fasolkę szparagową po bretońsku
Lista składników:
3 cebule,
1 kg fasolki szparagowej,
200 g wędzonego boczku,
400 g cienkiej kiełbasy,
7 szklanek wody,
pieprz i sól,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego,
3 łyżki majeranku,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
1-1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
2 łyżki cukru,
fasolka opcjonalnie: masło i mąka na zasmażkę (po 1-2 łyżki),
olej do smażenia.
Sposób wykonania:
Obierz fasolkę i pokrój każdą sztukę na kawałki o długości ok. 2 cm. Następnie umyj warzywo.
Cebulę pokrój w kostkę. Tak samo potraktuj boczek i kiełbasę. Rozgrzej trochę oleju na patelni i przesmażaj wędlinę przez kilka minut. Przełóż ją do sporego garnka. Na tej samej patelni podsmażaj boczek z cebulą, a na koniec przełóż mieszankę do garnka. Dorzuć strączki, zalej wodą i zagotuj. Od tego momentu gotuj danie pod przykryciem na niewielkim gazie przez ok. 15-20 minut (aż fasolka zmięknie).
Na patelnię daj koncentrat, zalej go odrobiną wody (1-2 łyżki), osłodź cukrem i smaż przez 3-4 minuty na małym gazie. Potem pomidorowy sos przelej do garnka ze strączkami. Dodaj obie papryki w proszku, majeranek, pieprz i sól.
Ewentualnie przyrządź zasmażkę, która nieco zwiąże pomidorowy sos. Masło (1-2 łyżki) krótko podsmażaj i zapraw 1-2 łyżkami mąki. Przełóż całość do potrawy i dokładnie wymieszaj. Gotuj ostatnie 5 minut. Fasolka jest gotowa do podania. Najlepiej smakuje z dodatkiem chleba.