Fenomenalne chrupki z makaronu. Zrobisz w chwilę, a rodzina będzie się zajadać

chrupki z makaronu
fot. screen Youtube / Kuchnia Magdy

Lubisz chrupki? Zwykle jadamy te kukurydziane lub ziemniaczane. Dziś chcemy ci pokazać absolutną nowość! Chrupki z makaronu. Brzmi bardzo zaskakująco, ale gwarantujemy, że ta przekąska skradnie twoje podniebienie już od pierwszego kęsa. Jest prosta w przygotowaniu, udaje się za każdym razem i doskonale smakuje. Pomysłowe chrupki możesz zaserwować znajomym na imprezie andrzejkowej albo podjadać w czasie oglądania ulubionego serialu. Sprawdź przepis na ten smakołyk.

REKLAMA

My Polacy mamy ogromny sentyment do słonych paluszków, chipsów czy orzeszków. Nie omawiamy sobie też chrupek i nierzadko maczamy je w różnych sosach (np. czosnkowym). Podczas oglądania meczu czy filmu, taka przegryzka nie równa się z żadną inną. Lecz, tego typu jedzenie ma też swoje ciemne strony. Jest wysokokaloryczne i niezbyt zdrowe, więc musimy zachować umiar w spożyciu.

Zdrowszą alternatywą dla sklepowych przekąsek są domowe chrupki z makaronu, które zrobisz błyskawicznie. Mocno chrupią i zaspokoją twój apetyt na długi czas. Użyj makaronu o dowolnym kształcie (np. fusilli, penne, farfalle). A jeśli chodzi o przyprawy, to masz tutaj duże pole do popisu. Do dzieła!

Przepis na przepyszne chrupki z makaronu

Składniki:
-makaron dowolnym kształcie,
-kilka łyżek oliwy i oliwa do smażenia,
-sól,
-przyprawy (ulubione, np. chili, wędzona papryka, pieprz),
-ser żółty.

REKLAMA

Na sos jogurtowy:
-ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę),
-250 g jogurtu naturalnego,
-pół łyżeczki soku z cytryny,
-łyżeczka oliwy,
-łyżka pokrojonego szczypiorku,
-szczypta pieprzu,
-pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:
Gotuj w garnku wodę z solą. Gdy zacznie bulgotać, wsyp do niej makaron i przyrządzaj wg wskazówek umieszczonych na paczce.
Kluski odcedź na durszlaku i przełóż do naczynia. Skrop je oliwą, a także dowolnymi przyprawami – wszystko porządnie wymieszaj.

Wrzuć makaron na rozgrzaną patelnię, na której znajduje się oliwa i smaż go do momentu, aż się zezłoci. Gotowe chrupki wykładaj na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Na końcu oprósz je tartym żółtym serem.

Na dip jogurtowy: wszystkie podane wyżej produkty dokładnie wymieszaj ze sobą w niewielkiej misce, a potem wstaw mieszankę na pół godziny do chłodziarki. Wyjmij przed serwowaniem chrupek.

REKLAMA

Polecamy też znakomity przepis na chipsy z makaronu i zapiekankę makaronową.

Podziel się: