Galaretka nie tężeje? Okazuje się, że jeden składnik jest najbardziej kluczowy podczas przygotowywania galarety. Sprawdź jak rozwiązać ten popularny problem.
Zimne nóżki to nie tylko mięso i warzywa, ale przede wszystkim galareta. Musi być dobrze doprawiona i przede wszystkim stężała. Jeśli masz z tym problem i twoja galaretka nie chce stężeć nawet mimo kilkugodzinnego trzymania w lodówce, to znak, że zapomniałeś użyć pewnego kluczowego składnika.
Galaretka nie tężeje? Pamiętaj o tym składniku, a problem zniknie
Galaretka nie stężeje jeśli nie użyłeś odpowiedniej ilości żelatyny lub źle ją rozpuściłeś! Jak prawidłowo rozpuszczać żelatynę? Najważniejsze jest, by robić to w ciepłej wodzie, nie gorącej, ani zimnej! Tylko wtedy żelatyna idealnie się z nią zetknie i będzie mogła ją zagęścić.
Pamiętaj jeszcze o jednej ważnej rzeczy. Po dodaniu przygotowanej wcześniej żelatyny do zalewy należy ją dobrze wymieszać, następnie wlać ją do foremek z zimnymi nóżkami. Wtedy trzeba włożyć je do lodówki najlepiej na całą dobę i nie ruszać galaretki dopóki całkowicie nie zastygnie! To bardzo istotne ponieważ może to zaburzyć cały proces tężenia galarety.
Jeśli szukasz przepisu na zimne nóżki to najlepszy znajdziesz tutaj.