Racuchy usmażone przez babcię lub mamę, to dla wielu osób przyjemne wspomnienie z czasu dzieciństwa. Dzisiaj mamy dla was inną, równie znakomitą propozycję na inny wariant tej potrawy. To udoskonalona receptura tradycyjnego przepisu – ciasto zawdzięcza swój delikatny aromat i smak proszku budyniowemu. Sprawdź, jak zrobić smaczne racuchy budyniowe.
Przepis na racuchy budyniowe
Składniki:
2 jabłka,
1 szklanka ciepłego mleka,
2 szklanki mąki pszennej,
2 jajka,
15 g świeżych drożdży (lub opakowanie drożdży suchych),
2-3 łyżki cukru,
1 opakowanie budyniu waniliowego (bez dodatku cukru),
sól (szczypta)
cynamon (szczypta),
olej rzepakowy,
cukier puder (do posypania racuchów).
Sposób przygotowania:
Rozkrusz świeże drożdże do małej miski, wsyp cukier, dodaj łyżkę mąki oraz cukier i szczyptę soli. Następnie wlej do mieszanki ciepłe mleko. Starannie wymieszaj i odstaw na kwadrans, aby drożdże wykonały swoje zadanie. Po określonym czasie przelej drożdże do większej miski, dosyp proszek budyniowy, mąkę oraz wbij jaja, po czym wszystko solidnie wymieszaj. Jeśli stosujesz suszone drożdże, wsyp je do dużej miski, dodaj wszystkie inne składniki, a następnie dobrze je ze sobą wymieszaj. Odłóż miskę z ciastem w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Obierz jabłka i pokrój je w kosteczkę. Przełóż je do ciasta drożdżowego, dodaj szczyptę cynamonu i pomieszaj. Wlej na patelnię olej i gdy będzie już dobrze rozgrzany, nakładaj łyżką porcje ciasta z jabłkami i smaż przez parę minut z obydwu stron, aż do zarumienienia ciasta. Porcje nie powinny być zbyt duże, gdyż ciasto prawdopodobnie jeszcze wyrośnie.
Usmażone racuszki odłóż na ręcznik papierowy, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Na sam koniec oprósz je delikatnie cukrem pudrem i podawaj jeszcze ciepłe. Najlepiej smakują ze szklanką ciepłego mleka.