
Uwielbiasz maliny i chcesz się nimi cieszyć nawet zimą? Sezon na te owoce w pełni, ale wkrótce przeminie, natomiast ceny malin w sklepach i na straganach znów wzrosną. Na szczęście istnieje sposób, by temu zaradzić! Na ratunek przybywa zamrażalnik. W tym pożytecznym urządzeniu przechowasz wiele sezonowych darów, w tym smakowite maliny. Jak je mrozić prawidłowo? Pamiętaj o tych zasadach, a unikniesz lodowej „papki”.
Maliny można mrozić, ale wiele osób nie jest do końca przekonanych odnośnie tej metody utrwalania żywności i unika jej. Powód? Istnieje przekonanie, że owoce tracą część smaku i walorów zdrowotnych. Dodatkowy problem stanowi brejowata konsystencja. Ona cię czeka, jeśli maliny zamrozisz w niewłaściwy sposób.
W zamrażalniku umieszczaj owoce surowe, nie poddane wcześniejszej obróbce cieplnej. Owoce warto zatrzasnąć w woreczkach z zapięciem strunowym albo włożyć do pudełka plastikowego. Na początku możesz podzielić owoce na mniejsze porcje, wtedy będziesz mógł odmrażać małe porcje (tylko tyle, ile potrzebujesz).
Jak zamrozić maliny, by się nie skleiły?
Owoce opłucz, osusz. Przełóż je do pojemnika, zasyp cukrem (brązowy sprawdzi się perfekcyjnie; 2-3 łyżki), zatrzaśnij i wstrząśnij, ale niezbyt intensywnie. Owoce się ze sobą nie połączą i będzie można je trzymać w formie zamrożonej nawet przez rok.
O czym pamiętać przed mrożeniem malin?
Owoce przebierz. Usuń nadpsute, rozmiękłe i blade sztuki. Wrzuć je na durszlak lub sitko i umyj pod lekkim strumieniem wody. Potem je pozostaw do samoczynnego wyschnięcia, np. rozkładając wszystkie egzemplarze na dużej tacce. Owoce zamrażaj porcjami.
Czytaj też: Z takiego mięsa nie rób schabowych. Przeważnie są twarde i suche