golonka
fot. Pixabay

Pieczona golonka to unikalny smak zamknięty w kruchej skórce. Poznaj szybki i łatwy sposób na wyśmienity obiad skąpany w piwie.

Golonka pieczona w piwie – soczyste smaki na talerzu

Glonka i piwo to wyjątkowo zgrany duet. Razem czy oddzielnie te dwa składniki pochodzą z tej samej półki kulinarnej. Jeśli masz ochotę na soczystą golonkę pieczoną w piwie, przygotuj ją według poniższego przepisu. Najpierw jednak zaopatrz się w niezbędne produkty spożywcze.

Składniki:
marchewka – 2 sztuki
golonka – 2 sztuki
seler – 1 kawałek
cebula – 1 sztuka
pietruszka – 1 sztuka
jasne piwo – ok. 250 ml
czosnek – 4 ząbki
pieprz i sól
dodatki: ziele angielskie, kostka rosołowa, liście laurowe

Przygotowanie:
Golonkę opal nad ogniem i umyj. Potem przełóż ją do garnka i dorzuć obrane warzywa, całość zalej wodą (powinna przykryć mięso). Wszystko dopraw pieprzem, solą i wrzuć dodatki. Tak przyrządzoną golonkę gotuj przez około 1,5 godz. Po tym czasie wyciągnij mięso, a powstały bulion ostudź. Skórę golonki natnij w paru miejscach i natrzyj ją solą oraz czosnkiem. W kolejnym kroku umieść golonkę w naczyniu żaroodpornym, zalej piwem i włóż do ciepłego pieca. Mięso piecz w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Następnie temperaturę zmniejsz do 150°C i grzej przez następne 1,5 godz. Pamiętaj, aby mięso podlewać czasami piwem. Smacznego.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna