Gotowanie ryżu bez wody
fot. Pixabay

Choć gotowanie ryżu to z pozoru banalna czynność, wymaga właściwego dobrania proporcji wody i ziaren. Jeśli sprawia ci to trudność, skorzystaj z naszej metody na przygotowanie uwielbianego dodatku inaczej niż zwykle. Ryż gotowany bez dodatku wody, a w zasadzie w innym płynie, to znakomity sposób na uzyskanie niebywale pysznych, miękkich i aromatycznych ziarenek.

Sposób na ugotowanie ryżu bez wody

Dla niektórych gotowanie ryżu bez wody wydaje się absurdalne, jednak zamiana bazowego płynu na esencjonalny bulion lub sos to efektywne rozwiązanie, które prowadzi do otrzymania wyjątkowo smacznych ziaren. To również spora oszczędność składników oraz czasu. Dania bardzo często należy zredukować, a wrzucony na patelnię czy do garnka ryż ma wchłonąć nadwyżkę płynu. Staje się on wtedy miękki, a potrawa wychodzi idealnie kremowa. Same zalety.

Jak jeszcze ugotować ryż?

Przygotować ryż można także w piekarniku. Po wsypaniu go do garnka bądź naczynia żaroodpornego należy zalać całość wybranym płynem, a następnie przykryć i wstawić do piekarnika o temperaturze 220°C na 30 minut. Jeśli natomiast do ryżu dodasz warzywa i adekwatnie zwiększysz ilość sosu lub bulionu błyskawiczne przyrządzisz pyszną zapiekankę.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę