Gotuję ziemniaki inaczej niż wszyscy. To sposób mojej prababci. Jest on przekazywany z pokolenia na pokolenie, dlatego nie każdy ma pojęcie, że ziemniaki można ugotować jeszcze inaczej niż dotychczas. O co chodzi w tym tajemniczym sposobie? Dowiedz się czytając dalej.
Ziemniaki są bardzo popularne w kuchniach na całym świecie. Można robić z nich wiele potraw, ale najczęściej gotujemy je jako dodatek do mięsa czy sosu. Ich smak powinien idealnie komponować się z całą potrawą. Ważne jest to, jak zostały ugotowane. Moja prababcia zawsze powtarzała, że ziemniaki należy dobrze przygotować i dopiero ugotować. Od kiedy stosuję jej radę, wszyscy znajomi pytają mnie co robię, że moje ziemniaki zawsze smakują inaczej od innych. Sprawdź i wypróbuj tego sposobu.
Gotuję ziemniaki inaczej niż wszyscy. Poznaj niezawodny sposób
Zazwyczaj wrzucamy obrane ziemniaki do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. To klasyczny sposób, który staje się po jakimś czasie po prostu nudny. Warto wtedy przygotować je inaczej. Jak?
Na początku cienko obierz ziemniaki, a potem dobrze je umyj. Pokrój je na pół jeśli są naprawdę duże, a średnie i małe zostaw w całości. Nigdy nie krój ziemniaków do gotowania, bo stracą swój smak. Przełóż je do garnka, a następnie zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli, trochę masła oraz około szklanki mleka. Wymieszaj i zostaw je w lodówce na 30 minut przed gotowaniem. Dodatkowo możesz dodać świeże łodygi kopru lub po prostu wsypać trochę mrożonego koperku. I gotowe, podawaj ziemniaki z sosem i zrazem, smacznego!