REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaNieprawdopodobnie pyszne zrazy wołowe. Zdradzamy szybki przepis

Nieprawdopodobnie pyszne zrazy wołowe. Zdradzamy szybki przepis

zrazy wołowe
fot. Pixabay

Wiele osób uwielbia delikatne mięso wołowe. Jedni lubią je jeść w postaci burgera, a inni w formie steka. My polecamy przepis na wyborne zrazy, które są świetnym pomysłem na pożywny obiad, a podać je możecie na różne sposoby. Wypróbujcie ten przepis i przekonajcie się, że praca włożona w przyrządzenie tego dania na prawdę się opłacała. Roladki będą perfekcyjne, jeśli poświęcicie dość sporo czasu na duszenie.

REKLAMA

Nie ma co ukrywać, że zrazy wołowe to czasochłonna potrawa, ale za to smakuje rewelacyjnie. Soczyste kawałki mięsa idealnie smakują w towarzystwie modrej kapusty albo zasmażanych buraczków. Gdy podajcie do nich jeszcze domowe kluski śląskie lub kaszę gryczaną, wasi bliscy będą zafascynowani.

Przepis na zrazy wołowe

Składniki (na ok. 8 zrazów):
2 nieduże ogórki kiszone
200 g boczku wędzonego w plastrach
4 łyżeczki musztardy Dijon
700 g chudszej wołowiny
1 szklanka wody
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
sos sojowy (opcjonalnie)
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
1 liść laurowy
1 płaska łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu (opcjonalnie)
mała garść suszonych grzybów
olej rzepakowy do smażenia
pieprz do oprószenia mięsa

Sposób przygotowania:
Mięso pokrój na plastry (grubość ok. 1 cm), rozbij je za pomocą tłuczka na niezbyt grube kotlety i posyp pieprzem. Ogórki kiszone podziel na ćwiartki. Nasmaruj wołowinę musztardą. Na każdy kawałek powinno przypadać pół łyżeczki sosu gorczycowego. Ułóż na nim po jednym plasterku boczku oraz ćwiartkę ogórka. Tak przyrządzone mięso zawiń w ścisłe ruloniki i obwiąż cienką nicią do pieczeni. Na patelnię z grubym dnem wlej porcję oleju i poczekaj, aż się rozgrzeje. Układaj zrazy – rób to stopniowo, aby nie zmniejszyć zbytnio temperatury tłuszczu. Podsmażaj rolady z każdej strony, aż się zrumienią (trwa to ok. 3 min na stronę).

Czas, aby ugotować zrazy wraz z sosem. W tym celu lekko podsmażone mięso przenieś do większego garnka, wlej wodę, dorzuć pokruszone grzyby i listek laurowy. Przykryj garnek i zagotuj jego zawartość. Przykręć gaz i duś roladki przez 90-120 minut. Cebule obierz i pokrój. Po usmażeniu mięsa rozgrzej na tej samej patelni olej i warzywo lekko zeszklij. Pod koniec smażenia dodaj drobno posiekany czosnek. Wszystko na patelni przełóż do garnka z mięsem. Po 60 minutach duszenia dodaj do potrawy słodką paprykę.

Spróbuj odrobinę dania i ewentualnie dopraw je sosem sojowym. Podczas duszenia sprawdzaj co pewien czas miękkość roladek i ilość sosu. Gdy zajdzie taka potrzeba dolej trochę płynu do garnka albo skróć czas gotowania. Jeżeli sos będzie za rzadki, zapraw go mąką. Przed podaniem zdejmij ze zrazów nici.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA