Gotujesz flaczki? Pamiętaj o wykonaniu tej ważnej czynności

flaczki

REKLAMA

Flaczki to rewelacyjne danie, które bez wątpienia kiedyś jadłeś. Niestety, ale są osoby, które po prostu rezygnują z przyrządzani tej potrawy, bo odstrasza ich dotkliwa woń flaków, gdy te nie są jeszcze ugotowane. Jednak problem ten nie będzie mniej nieprzyjemny, jeżeli przed ich przygotowaniem wykonasz jedną zasadniczą czynność.

Jak usunąć przykry zapach flaków?

Po zakupie flaków należy je rozmrozić, następnie starannie porozdzielać i opłukać chłodną wodą. Po włożeniu ich do garnka, trzeba zalać je wrzątkiem i gotować przynajmniej 5 minut. Następnie odcedzić je i wypłukać w zimnej wodzie. Kolejny raz przełożyć do garnka, wlać wrzątek i tym razem gotować około 15 minut. Po tym czasie ponowie je odcedzić.

REKLAMA

W przypadku świeżych flaków, należy je skrupulatnie oczyścić. Na początku warto posłużyć się nożem, a potem bardzo starannie płukać flaki parę razy w ciepłej wodzie. Odsączony produkt, trzeba posypać solidną warstwą soli i czyścić przy pomocy twardej szczotki, do chwili, aż będą zupełnie czyste. Warto ponownie dość obficie przepłukać je pod bieżącą wodą. Prawie oczyszczone flaki należy zalać chłodną wodą i odstawić na minimum godzinę. Później kolejny raz umieścić je w garnku, nalać zimnej wody i w końcu zagotować.

Czyste już flaki należy zalać rosołem (mówi się, że nie powinien być to bulion drobiowy) i gotować w garnku około 1,5 godziny. Gdy flaki zmiękną, należy dodać do nich warzywa, ale ugotowane osobno. Te warzywa, to oczywiście pokrojona marchewka, pietruszka, seler i cebula.

REKLAMA

Na kwadrans przed końcem gotowania należy doprawić potrawę solą, pieprzem (świeżo zmielonym), mieloną papryką, gałką muszkatołową. Można dodać też trochę imbiru i obowiązkowo łyżkę majeranku. Flaczki trzeba jeszcze gotować pod przykrywką, do momentu, aż poprawnie zmiękną.

Podziel się: