ciastka kocie oczka
fot. Pixabay

Kocie oczka to smakowite kruche ciasteczka, które z pewnością posmakują wszystkim wielbicielom słodyczy. Za sprawą dżemu truskawkowego i cukru pudru, którym są obficie posypane, wyglądają bardzo apetycznie. Poza tym są świetnym dodatkiem do kawy, doskonale wyglądają też na odświętnym stole. Sprawdź recepturę na ciastka kocie oczka.

Do wykrojenia ciasteczek przyda ci się mała szklanka, natomiast wąski kieliszek będzie potrzebny do wycięcia kółek, w których znajdzie się dżem. Do ciastek znakomicie pasuje dżem o smaku truskawkowym, ale możesz także wykorzystać inny, ulubiony. Ciasteczka są słodkie, a ich smak fantastycznie uzupełniają owoce.

Ciastka kocie oczka – przepis

Składniki:
3 żółtka
300 g mąki pszennej
dżem truskawkowy
kostka zimnego masła
100 g drobnego cukru
cukier puder do dekoracji
łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Wbijamy do nich żółtka, dorzucamy schłodzone masło, cukier i wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, zawijamy ją w folię aluminiową i wkładamy do chłodziarki na pół godziny. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy kółeczka za pomocą małej szklanki. Przygotowujemy dwie blaszki, wykładamy je papierem do pieczenia i rozkładamy na nich ciasteczka. Z połowy ciastek ze środka wykrawamy niewielkie kółeczka.

Blachy umieszczamy w rozgrzanym do 180°C piekarniku (grzanie gór-dół) i pieczemy ciastka pół godziny. Po ostygnięciu smakołyki przygotowujemy następująco: ciasteczko bez dziurki smarujemy dżemem, przykrywamy ciastkiem z dziurką i lekko ściskamy, aby dżem zlepił całość. Po złożeniu gotowe ciastka posypujemy cukrem pudrem.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę