Wyśmienity dżem gruszkowy na zimę. Sprawdzony przepis

fot. Pixabay

Gruszki to smaczne owoce, którym warto poświęcić trochę więcej uwagi. Dziś prezentujemy sprawdzony przepis na wspaniały dżem gruszkowy, który pasuje do naleśników lub świeżego pieczywa. Po spróbowaniu łyżeczki dżemu, z pewnością sięgniesz po więcej.

REKLAMA

Dżem z gruszek to nie tylko doskonały produkt o unikalnym smaku – jeśli dysponujemy nadprogramowymi ilościami owoców, które w innym razie mogłyby się zepsuć, to możemy je dobrze wykorzystać.

Ponadto dżem po pasteryzacji może przetrwać w spiżarni przez wiele miesięcy. Takim sposobem zachowamy smak lata na zimę, kiedy świeże owoce są dostępne jedynie z importu lub upraw szklarniowych.

REKLAMA

Dżem gruszkowy – przepis

Składniki:
500 g cukru
3 kg gruszek
120 ml wody
15 g kwasku cytrynowego
2 łyżeczki mielonego imbiru

Przygotowanie:
Umyj, obierz, przekrój gruszki na pół, a potem wykrój z nich gniazda nasienne. Pokrój owoce w kostkę, przełóż je do rondelka, zalej wodą i zasyp cukrem. Rondelek ustaw na średnim gazie i doprowadź wszystko do wrzenia. Potem zmniejsz moc płomienia i gotuj owoce na wolnym ogniu, aż się rozpadną, a płyn zrobi się gęsty. Dodaj imbir, kwasek cytrynowy i gotuj całość przez pół godziny. Ostatni etap to przełożenie dżemu do wyparzonych i czystych słoiczków. Pamiętaj, aby je mocno zakręcić. Teraz wystarczy pasteryzować je przez 20 minut. Po całym procesie odwróć je do górny dnem i ustaw na blacie – słoiki muszą ostygnąć.

REKLAMA

Podziel się: