Beza pavlova w ostatnim czasie stała się niezwykle popularna. Jest szybka w przygotowaniu i świetnie sprawdzi się jako deser w letnie dni, bowiem podaje się ją schłodzoną. Do tego, to właśnie latem, do ciasta można dodawać różnorodne owocowe wariacje!
Do przygotowania tego wyśmienitego deseru będziemy potrzebować:
Cukier – 300 g
Białka z 6 jaj
Mąkę ziemniaczaną – 3 łyżeczki
Śmietankę 30% – 0,5 litra
Ocet winny – łyżeczkę
Mieszankę dowolnych owoców
Na samym początku należy ubić białka na sztywną pianę. Następnie po trochu dodajemy cukier, cały czas miksując. Całość powinna zostać ubita na sztywną i lśniącą masę. Do masy dodajemy ocet oraz mąkę ziemniaczaną i ponownie ubijamy na sztywną pianę.
W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Uzyskaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy brzegi ciasta i staramy się uformować z masy formę na kształt misy. Całość pieczemy około 75 minut. Po umieszczeniu masy w piekarniku możemy obniżyć temperaturę o około 30 stopni.
Po upieczeniu odstawiamy bezę do całkowitego wystudzenia. Następnie ubijamy śmietankę, do momentu uzyskania sztywnej masy. Bitą śmietanę przelewamy do wystudzonej bezowej formy. Wierzch dekorujemy wybranymi owocami.
Smacznego!