
Chemia gospodarcza, której praktycznie codziennie używamy do czyszczenia różnych powierzchni w naszych mieszkaniach, ma ekologiczną alternatywę, z której warto korzystać jak najczęściej. Zastąp komercyjne detergenty domowym mleczkiem do mycia na bazie skorupek jaj.
Detergenty dostępne w sklepach często dają przeciętne efekty i są pełne drażniącej chemii, np. fosforanów, chloru, związków zapachowych. Myjąc nimi garnki, patelnie, zlew i inne powierzchnie w kuchni, musimy wdychać opary, uwalniające się po aktywacji danego preparatu, szczególnie w sprayu. Jeśli dłużej nie chcesz tego tolerować, odstaw sklepowe wyroby na bok i stwórz własne mleczko do czyszczenia – to prawie sama natura, a przy tym niesłychanie wydajna. Jej przyrządzenie zajmuje kilka chwil.
Z czego powstaje domowe mleczko czyszczące?
Składnikami, które musisz mieć, aby zrobić domowy preparat czyszczący, są:
» ocet spirytusowy (100 ml),
» skorupki jajek (z kilku sztuk),
» woda (100 ml),
» wodorowęglan sodu (2 łyżki),
» płyn do mycia naczyń (100 ml).
Przygotowanie mleczka krok po kroku
1. Skorupki przełóż do blendera, zalej wodą, octem i płynem do naczyń. Wsyp sodę oczyszczoną.
2. Włącz blender i zacznij miksować składniki na jednolitą masę o gładkiej strukturze.
3. Przelej ją do pustego pojemnika (np. po dawnym płynie do naczyń).
Do czego używać mleczka?
Mleczko czyszczące nadaje się do mycia przypalonej patelni żeliwnej. Wcieraj je w przypalony obszar, np. przy pomocy gąbki. Myj patelnię ostrożnie i niezbyt silnie, by nie zniszczyć powłoki.
Jeśli spalenizna wygląda naprawdę źle i uważasz, że ciężko będzie się jej dokładnie pozbyć, to nanieś na nią mleczko i zostaw na kilka minut, aby lepiej zadziałało. Wcieraj preparat, starając się usunąć brud. Skorupki jaj są twarde i działają jak peeling, a jednocześnie nie niszczą i nie rysują patelni.
Domowe mleczko jest odpowiednie do naczyń żeliwnych lub ze stali nierdzewnej. Raczej nie jest polecane do mycia garnków ceramicznych czy patelni z powłoką teflonową. Ich powierzchnia może ulec porysowaniu.
Czytaj też: Dodaj kilka zapałek do mleka. Ten patent jest genialny