Sadzone jajka są pyszne. Możemy je serwować zarówno na śniadanie, lunch, jak też na kolację. Czasami może się zdarzyć, że jajko przywrze do patelni. Co w takiej sytuacji zrobić? Dylemat można łatwo rozwiązać.

Jajka są skarbnicą substancji odżywczych, które dobroczynnie wpływają na pracę ludzkiego organizmu. Zawierają dobrą dla oczu luteinę, pełnowartościowe białko oraz witaminy. To właśnie z tego powodu powinniśmy je wprowadzić do naszego menu. Lubimy z nich robić jajecznicę, podawać je na twardo albo sadzone. Przyrządzenie jajek sadzonych dla mało wprawionych kucharzy może stać się prawdziwą próbą. Jednak okazuje się, że pewien skuteczny sposób sprawi, że z sukcesem przyrządzimy tę potrawę.

Prosty trik dzięki, któremu jajko nie przywrze do patelni

Jeżeli chcemy, aby jajko nie przywarło do patelni, musimy ją wcześniej posypać niewielką ilością mąki. To sprawi, że jajka, które się poprawnie zetną, będziemy w stanie łatwo zdjąć z patelni. Dodatkowo warto wspomnieć, żeby jajek nie solić w trakcie smażenia – sól spowoduje, że żółtko nie będzie miało zbitej konsystencji.

Jajka – ile mają kalorii?

Ugotowane na miękko jajko, którego masa wynosi około 60 g ma niespełna 80 kalorii. Natomiast jajko ugotowane na twardo ma ich trochę więcej – 95 kcal. Omlet bądź jajecznica z jednego jajka mają identyczną zawartość energii, bo około 130 kcal.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna