Jak często myć lodówkę i w jaki sposób?

Brudna lodówka to siedlisko dla wielu bakterii i grzybów. Trzymanie jedzenia w takich warunkach, może skutkować różnymi dolegliwościami zdrowotnymi. To miejsce powinno być wyjątkowo czyste. Jak w takim razie doczyścić lodówkę i jak często należy to robić?

Lodówka może być siedliskiem groźnych bakterii. Regularne mycie pozwala na usunięcie gromadzącego się w niej brudu, nieprzyjemnego zapachu, ale również chroni przed groźnymi zarazkami.

Czytaj także:  Najpiękniejsze jabłko na świecie ma czarny kolor! Ta odmiana zachwyca!

Wiele osób lodówkę myje zdecydowanie za rzadko, zazwyczaj przed świętami podczas generalnych porządków. Co jaki czas w takim razie gruntownie myć lodówkę? Przynajmniej raz na dwa miesiące.

Jak to zrobić? Po pierwsze należy ją wyłączyć od zasilania prądu. Potem wyjąć z niej całą zawartość. Do miski nalać ciepłej wody z dodatkiem kilku kropli detergentu do czyszczenia. Całe wnętrze lodówki dokładnie umyć i wytrzeć do sucha przy pomocy ściereczki. Należy dokładnie umyć wszystkie półki i szuflady. Nie można zapomnieć również o odpływie. Najlepiej wyczyścić go przy pomocy patyczków do szaszłyków czy specjalnej szczoteczki do mycia słomek. Tak umytą lodówkę, należy zostawić na 30 minut, aby dokładnie wyschła. Na koniec włączamy ją do prądu w wkładamy żywność.

Czytaj także:  Jak wybrać najlepszą kiełbasę? Czy cena ma znaczenie?

Aby lodówka jak najdłużej zachowała świeży zapach, dobrze jest postawić w niej np. pojemnik z fusami po kawie, przekrojoną cytrynę bądź też spodek z niewielką ilością proszku do pieczenia.