Stek wołowy jest jednym z najsmaczniejszych rodzajów mięs, bez względu na to, czy pochodzi z antrykotu, polędwicy czy rostbefu. Wyróżnia się delikatnym i soczystym smakiem, jest też niezwykle aromatyczny. Podczas przyrządzania steka oraz w trakcie jego smażenia należy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym nie będzie on zbyt twardy i spalony. Radzimy, jak odpowiednio przygotować mięso i ile czasu je smażyć, aby zachowało znakomity smak.
Godzinę przed smażeniem wyjmij stek z chłodziarki, aby nabrał właściwej temperatury. Umyj go i dobrze osusz za pomocą ręcznika papierowego – wówczas nie będzie pryskał w czasie smażenia. Posyp go solą, ale nie doprawiaj pieprzem – zrobisz to później. Pieprz dodany na tym etapie najpewniej przypali się do patelni, a w rezultacie zmieni smak mięsa.
Jak długo smażyć stek?
Steki najlepiej smażyć na tłuszczu o wysokim punkcie dymienia. Najlepiej sprawdza się masło klarowane, które dodatkowo podkręca smak wołowiny.
Długość smażenia zależy przede wszystkim od tego, jaki stopień wysmażenia chcemy otrzymać. Steka blue, a więc prawie surowego wystarczy smażyć ok. pół minuty z każdej strony. Z kolei stek krwisty powinien smażyć się 60 sekund na stronę. Średnio wysmażony będzie już po 1,5 minuty, a mocno wysmażony – po 2-3 minutach na każdą ze stron.
Usmażone steki odłóż na kilka minut, aby nieco odpoczęły. Gdy wilgoć odparuje, stek zrobi się aromatyczny i chrupiący, dopraw go wtedy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i podawaj. Ten rodzaj mięsa świetnie komponuje się z surówką ze świeżych warzyw oraz z pieczonymi ziemniakami polanymi masłem czosnkowym.