Zdaniem ekspertów jajka w lodówce mogą leżeć kilka dni. Ale ile konkretnie? Co się stanie jak zjemy jajko, które leżało zbyt długo?

Jak informuje gazeta.pl wytyczne na temat tego, jak bezpiecznie przechowywać jajka, znajdują się na stronie amerykańskiej Agencji Żywności i Leków. Znajduje się tam również informacja, jak długo ugotowane jajko może leżeć w lodówce.

Ugotowane jajko można przechowywać w lodówce 7 dni. Pod warunkiem, że ugotowane jajka od razu po wystudzeniu wstawimy do lodówki. Nie powinny leżeć poza nią dłużej niż dwie godziny – zwłaszcza gdy jest ciepło. To sprzyja rozwojowi drobnoustrojów.

Jajka, które leżały w lodówce najlepiej przed spożyciem podgrzać do temperatury 75 stopni Celsjusza. Nie wolno podgrzewać jajek w mikrofalówce. W przypadku zjedzenia jajka, które leżało dłużej w lodówce można nabawić się problemów gastrycznych.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna