Jak kroić chleb? Prawie każdy popełnia ten błąd

Bardzo często jest tak, że to te najprostsze codzienne czynności mogą stać się dosyć irytujące. Krojenie świeżego chleba wydaje się przecież tak banalne, ale o tym, jak wiele osób nie lubi tego robić, świadczy ilość krojonych bochenków w sklepach.

REKLAMA

Kiedy zaczynamy kroić chleb to zazwyczaj ulega on różnym zgnieceniom, rozwarstwia się, kruszy, a kromki są nierówne. Prawidłowa technika krojenia może pomóc w takich sytuacjach!

Chleb krojony w sklepie

Może po prostu kupić krojony chleb w sklepie i będzie po problemie? Jest to najbardziej popularne rozwiązanie, które pomaga zaoszczędzić nasz czas. Dzięki temu możemy uniknąć wykonywania tej uciążliwej czynności. Ale taki bochenek ma też swoje wady. Chleb krojony dużo szybciej traci swoją świeżość. Po pokrojeniu ulatnia się aromat, dlatego jest mniej smaczny. Jak więc pokroić chleb w domu szybko i prosto?

REKLAMA

Pierwszym i najbardziej istotnym krokiem jest specjalny nóż do chleba, w który warto się zaopatrzyć. Taki nóż ma  długie ostrze z ząbkowaną krawędzią. Ostrze powinno być zamocowane w rękojeści na całej szerokości żeby utrzymać odpowiednie podparcie. Aby szybko i wygonie pokroić chleb, bułki lub bagietki warto mieć deskę do pieczywa. Najlepiej sprawdzi duża (większa niż chleb) i drewniana deska. Warto pamiętać, że nie powinna być ona używana do krojenia innych produktów niż pieczywo. Są też deski z wyjmowaną kratką, która wyłapuje okruszki.

Jak prawidłowo kroić chleb? Poznaj technikę krojenia

Technika krojenia chleba „na boku” to najlepszy sposób jeśli chcemy pokroić małą ilość kromek. Bochenek połóż na desce na boku, następnie lekko przytrzymaj palcami z obu stron. Przyłóż nóż pod niewielkim kątem, a po przecięciu skórki ustaw go równolegle do deski i odkrawaj kromki chleba do końca.

REKLAMA

Jeśli chcesz pokroić więcej niż kilka kromek (np. skroimy pół bochenka) to dobrze jest zastosować technikę krojenia „z ćwiartki”.

Podłużny bochenek chleba przekrój na pół. Połowę ustaw na powierzchni cięcia i przekrój wzdłuż. Powstałe ćwiartki chleba możesz pokroić kolejno na kromki. Gdy bochenek jest okrągłego kształtu, to wystarczy, że przekroisz go na pół.

Ćwiartkę bochenka połóż na desce dłuższą powierzchnią cięcia ku dołowi, a następnie przytrzymaj lekko palcami z obu stron i skrój najpierw trzymając nóż lekko pod kątem, a później równolegle do deski.

Podziel się: