Jak lato, to botwinka. Skorzystaj z przepisu Darii Ładochy

botwinka
fot. Facebook / darialadocha

Botwinka to smakowita polska zupa, która często króluje w wielu domostwach również gwiazd, a zwłaszcza gwiazd kulinariów. Ostatnio swoją recepturą podzieliła się Daria Ładocha.

REKLAMA

Botwinka – najlepsza zupa na lato

Różowa, bogata w warzywa, z odrobiną śmietany i solidną garścią aromatycznego koperku. Daria Ładocha zdradziła swój przepis na wyśmienitą botwinkę, ale z nietypowym dodatkiem. Do zupy dodała bowiem składnik, którego chyba my nigdy byśmy nie dodali. Mowa o szparagach. Sprawdź, jak przyrządzić zupę z botwinki na letni obiad.

Składniki:
włoszczyzna: seler, por, pietruszka i marchewka
czerwona cebula
3 ząbki czosnku
4 ziemniaki
pęczek szparagów
100 ml śmietany
4 liście laurowe
łyżka oliwy
pęczek botwinki z dużymi buraczkami
2 ziarenka ziela angielskiego
1 szklanka zakwasu buraczanego
1 l bulionu warzywnego
pieprz, sól
2-3 buraki (opcjonalnie)
sok z kiszonych buraków
koperek

REKLAMA

Przygotowanie:
Obierz botwinkę i pokrój ją w plasterki, a liście i łodygi posiekaj na drobne kawałki. Jeżeli buraczki są niewielkie, to weź także zwyczajne buraki i zetrzyj je na tarce. Podobnie zrób z włoszczyzną, z kolei ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.

Do garnka wlej trochę oliwy, a gdy się rozgrzeje, wrzuć na nią rozdrobnioną cebulę i smaż, aż do zeszklenia. Potem dodaj liść laurowy, ziele angielskie i wszystkie jarzyny. Zalej składniki wywarem. Dodaj zakwas buraczany i gotuj potrawę do chwili, aż warzywa odpowiednio zmiękną. Pokrój szparagi na małe kawałki i wrzuć do botwinki, po czym dopraw ją pieprzem, solą i sokiem z kiszonych buraków. Na końcu danie wzbogać o śmietanę i koperek.

REKLAMA

Latem dobrze jest przyrządzić taką zupę – nie dość, że jest aromatyczna i smakowita, to także doskonale orzeźwia w gorące dni.

Podziel się: