chlebak
fot. screen Youtube / relaxdays

Chlebak służy do przechowywania pieczywa i równocześnie przedłuża jego świeżość. Aby chleb czy bułki zachowały swoje pożądane walory, nie należy zapomnieć o należytej higienie tego pojemnika. Przeważnie na jego dnie gromadzi się mnóstwo okruszków, które trzeba regularnie usuwać. Jednak największe niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia stanowią bakterie oraz pleśnie, które mogą rozwinąć się w środku chlebaka. Na to, czy się pojawią, wpływa głównie ciepło i wilgoć wydostające się z ciepłego pieczywa.

Jak dbać o czystość chlebaka?

Widoczne okruszki można usunąć poprzez przecieranie pojemnika wilgotną bądź suchą ściereczką. To jednak za mało, gdyż w ten sposób nie usuniemy ewentualnych drobnoustrojów. Bakterie, drożdżaki i pleśnie, choć zazwyczaj niezauważalne, mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Z tego powodu chlebak trzeba systematycznie i starannie czyścić.

Co najmniej raz w tygodniu warto wyczyścić go zwilżoną ściereczką z dodatkiem detergentu, a następnie przetrzeć ją wodą z alkoholem i octem. Trzeba je połączyć w proporcji 1 część octu albo alkoholu na 2 części wody. Taki domowy preparat skutecznie odkazi środek chlebaka, zwalczy bakterie oraz ochroni przed pleśnią. Później do wnętrza wyczyszczonego pojemnika, na dnie warto położyć trochę sody oczyszczonej (najlepiej zostawić ją na całą noc), co pomoże zwalczyć resztę bakterii. Proszek ten dodatkowo odświeży zapach. Kolejnego dnia sodę trzeba polać wrzącą wodą i pozostawić na 60 minut. Po spłukaniu jej należy wytrzeć chlebak papierowym ręcznikiem do sucha. Jeżeli na wewnętrznych brzegach pojemnika zobaczysz pleśń, najlepiej zamień go na nowy. Zarodniki pleśni trudno jest trwale usunąć, a są one groźne dla zdrowia szczególnie ludzi starszych i dzieci.

Kilka cennych rad

Zanim położysz chleb czy bułki w chlebaku, najpierw zapakuj je w papierowe torebki. To zapewni cyrkulację powietrza, przez co proces czerstwienia będzie przebiegać wolniej. Nie trzymaj pieczywa w foliowych torebkach, bo może szybciej pleśnieć. Do chlebaka nie powinny też trafiać gotowe kanapki. Plastry sera czy wędliny znajdujące się na chlebie mogą stać się siedliskiem bakterii, np. z rodzaju Salmonella.

Na naszej stronie znajdziesz także wiele innych kuchennych porad. Sprawdź triki na szybkie czyszczenie deski do krojenia i dowiedz się, jakie noże kuchenne są najlepsze.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę