Jak nie marnować podstarzałego pieczywa? Sposoby na czerstwy chleb

Jak wykorzystać czerstwy chleb?
YouTube | Bincy Chris

Wielokrotnie zdarza się nam zakupić zbyt wiele pieczywa, które potem leży w chlebaku i z czasem staje się czerstwe. Suche i nieświeże pieczywo nie nadaje się już do zrobienia pysznych kanapek. Jednak z powodzeniem można je wykorzystać do przyrządzenia smakowitych dań!

REKLAMA

Sposoby na wykorzystanie starego chleba

Jednym ze sposobów na wykorzystanie czerstwego chleba jest obtoczenie go w roztrzepanym jajku, a następnie obsmażenie na patelni. Chleb w jajku świetnie sprawdzi się jako szybkie śniadanie i pomoże nam nie zmarnować starego pieczywa.

Czerstwe kajzerki możemy zetrzeć na tarce i tym sposobem uzyskać bułkę tartą. Natomiast czerstwy chleb świetnie sprawdzi się jako dodatek do zagęszczenia zup oraz sosów. Ze starego chleba możemy też przygotować kotlety chlebowe. Wystarczy, że kromki chleba namoczymy w mleku, a następnie zmieszamy z jajkiem oraz podsmażoną cebulą. Całość doprawiamy przyprawami zgodnie z naszymi upodobaniami, a następnie panierujemy i smażymy na patelni.

REKLAMA

Pieczeń z mięsem i chlebem

Jak podaje portal Gotujmy, z chleba można także przyrządzić świetny farsz do pieczeni z mielonego mięsa. Chleb namaczamy w mleku, a następnie mieszamy z podsmażoną cebulą oraz przyprawami. Tak przygotowane pieczywo układamy na przemian z warstwami mielonego mięsa i pieczemy w piekarniku.

Podziel się: