Pizzę uwielbia wiele osób. Znacznie mniej jednak lubi moment, w którym przychodzi do jej krojenia. Aby zrobić to bez popsucia konsystencji i wyglądu składników, wystarczy zastosować się do jednego z podanych trików.
Wiedza na temat przygotowania puszystego ciasta i pysznej pizzy nie jest wszystkim, z czym mierzymy się w całym procesie przygotowywania tego dania. Ostatnim etapem jest jej pokrojenie i jak się okazuje, w wielu przypadkach czynność ta może przysporzyć najwięcej problemów.
Jednym z najczęściej pojawiających się problemów przy krojeniu pizzy jest niezbyt ostry nóż. Z uwagi na strukturę placka, pokrojenie go bez utraty wyglądu może być sporym wyzwaniem. Warto zatem zaopatrzyć się w ostry nóż lub przynajmniej ostrzałkę – zaleca portal Gazeta.pl.
Po pewnym czasie od upieczenia pizzy traci ona wodę, a to z kolei powoduje, że ciasto staje się bardziej chrupiące. W trakcie jedzenia jest to rzecz jasna oczekiwany efekt, ale nie podczas krojenia. Warto zatem pokroić ją tuż po wyjęciu placka z piekarnika.
Zdecydowanie najbardziej polecanym sposobem na odpowiednie pokrojenie pizzy jest zaopatrzenie się w specjalny nóż z ostrzem w kształcie koła. Dzięki niemu nie dość, że dokonamy tego szybko i łatwo, to w dodatku nie stracimy na wyglądzie ani konsystencji placka.