Jak piec bezę żeby była biała i chrupiąca? Co trzeba zrobić by nie opadła i nie rozpuściła się podczas pieczenia? Dziś przedstawiamy niezawodny sposób, dzięki któremu beza będzie perfekcyjna.
Beza to pyszny wypiek, który wbrew pozorom nie należy do najłatwiejszych. Składa się z trzech składników, a sposób jej pieczenia to kwestia kluczowa. W tym artykule dowiesz się jak ją upiec żeby wyszła miękka w środku, chrupiąca z zewnątrz i idealnie biała.
Jak piec bezę żeby była biała?
Do zrobienia bezy potrzebne są białka jaj. Większość z nas wyjmuje je po prostu z lodówki, oddziela żółtka i zaczyna ubijać białka na bezę. I tutaj popełniamy błąd, który sprawia, że po upieczeniu nie będzie idealnie biała.
Najlepszym sposobem na białą bezę są jajka wyjęte z lodówki co najmniej na godzinę przed jej przygotowaniem. Jest to najbardziej istotne, bo tylko białka w temperaturze pokojowej sprawiają, że jest idealnie biała, a w dodatku lepiej się ubija i jest chrupiąca z wierzchu.
Ważne są także proporcje składników – nie modyfikuj ich po swojemu, np. nie dodawaj większej ilości cukru. Może się to skończyć tym, że beza rozpłynie się podczas pieczenia.
W jakiej temperaturze piec bezę?
Są różne sposoby pieczenia. Jeśli masz czas, piecz bezę przez 2 godziny w temperaturze 100 stopni. Ale jeśli zależy Ci na szybkim pieczeniu, to ustaw piekarnik na 150 stopni z funkcją termoobiegu i piecz ją przez 30 minut. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia!
⇒ Najlepszy przepis na bezę znajdziesz tutaj.