Jak piec żeberka, żeby mięso z łatwością oddzielić od kości?

żeberka

REKLAMA

Żeberka są specjałem, któremu trudno się oprzeć. Warto wiedzieć jak przyrządzić żeberka, aby mięso bez problemu oddzielić od kości. Dzięki zastosowaniu kilku prostych trików żeberka będą jeszcze lepsze.

W czym tkwi sekret smakowitych żeberek?

Nadrzędną sprawą jest oczywiście wybór odpowiedniego mięsa. Podczas zakupu żeberek w sklepie, warto wybrać takie, które nie mają dodatkowej części polędwicy. Przyrządza się ją trochę inaczej i najprościej ujmując – jest po prostu zbędna w żeberkach. Można również kupić żeberka pokrojone w paski.

REKLAMA

Przed obróbką kulinarną należy żeberka starannie umyć. Zazwyczaj tnie się je za pomocą niedużej piły, tym samym na ich powierzchni mogą być obecne skrawki kości, które oczywiście trzeba usunąć. Z fragmentów mięsa należy też usunąć elementy tkanki tłuszczowej i zbyteczne błony.

Żeberka najlepiej zamarynować na sucho w starannie dobranych przyprawach. Doświadczeni kucharze sugerują, aby je marynować nawet 10 godzin, lecz najważniejszą rzeczą jest, aby żeberek nie gotować przed pieczeniem. Jeśli je ugotujemy, wówczas stracą swój smak, a mięso wcale nie będzie łatwiej oddzielać się od kości.

REKLAMA

Sposób na doskonałe żeberka

Jeśli posłużymy się odpowiednią recepturą, to przyrządzenie żeberek nie będzie sprawiało nam większych problemów. Poniższy przepis nie powinien nikomu przysporzyć trudności.

Najpierw musimy przygotować kilka podstawowych produktów:

-2 płaty żeberek wieprzowych
-oliwa
-90 ml sosu BBQ
-15 ml octu winnego
-woda
-20 ml whiskey
-3 ząbki czosnku

Na marynatę:
-2 g majeranku
-2 g chili
-2 g kminu rzymskiego
-2 g mielonego imbiru
-2 g słodkiej papryki wędzonej
-5 g brązowego cukru
-2 g soli
-2 g pieprzu

Przygotowanie:
Najpierw dobrze opłucz żeberka, a potem je osusz. Usuń z nich tłuszcz i błony. Natrzyj oliwą i zmiażdżonym czosnkiem. Następnie obtaczaj mięso w przyprawach. Żeberka odstaw na 2-3 godziny, aby się zamarynowały (im dłużej będą w marynacie, tym lepiej). Na patelni rozgrzej oliwę i układaj na niej mięsne kąski, podsmażaj ok. 3 minuty. Do naczynia żaroodpornego wlej ocet i whiskey. Żeberka układaj w naczyniu mięsem do góry, potem zalej je wodą tak, aby utworzyła się powłoka o wysokości ok. 0,5 cm. Wstaw potrawę do piekarnika nagrzanego do 150°C. Po upływie ok. 2,5 godziny żeberka posmaruj sosem BBQ, a temperaturę podkręć do 180°C.

Podziel się: