Jak pierogi na Wigilię, to tylko z karpiem. Przepis Okrasy to mistrzostwo świata

Karol Okrasa i pierogi
fot. screen Youtube / KuchniaLidla.pl / Cooking Polish

Boże Narodzenie coraz bliżej, więc jeśli jeszcze nie myślałeś nad świątecznym menu, to musisz się spieszyć. Przychodzimy z pomocą i udostępniamy mistrzowską recepturę Karola Okrasy na pierogi z karpiem. Nie ma w nich ani grama nudy – to modne pierogi w bardzo świątecznym stylu. Z pewnością zawojują każdy stół. Mistrz kuchni dorzuca 2 składniki, które sprawiają, że dosyć mdła ryba nabiera fenomenalnego smaku. Poznaj przepis Okrasy na pierogi wypełnione soczystym farszem z karpia.

REKLAMA

Co jak co, ale pierogów w święta nigdy dość. Powinny znaleźć się na stole podczas spotkań rodzinnych. Zazwyczaj przyrządzamy klasyczne pierożki z kapustą i grzybami, ale coraz popularniejsze stają się też pierogi z makiem czy suszonymi śliwkami. Warto w tym roku sięgnąć po coś ciekawszego.

Włóż w przygotowanie pierogów całe serce

Pierogi wchodzą w skład 12 tradycyjnych potraw wigilijnych, lecz nie tylko z tej przyczyny powinny zagościć na stole. Są tak smaczne, że można przyrządzać je przez cały rok. Tego obłędnego farszu nie da się zapomnieć.

REKLAMA

Okrasa zaznacza, że podczas robienia farszu, nie można pominąć 2 dodatków. Według kucharza drugie i trzecie miejsce zajmują kolejno suszone grzyby i kasza jęczmienna, a na podium jest oczywiście ryba. Ten niezbyt często spotykany przepis prezentujemy niżej. Warto spróbować.

Przepis Karola Okresy na pierogi z karpiem, suszonymi grzybami i kaszą jęczmienną

Składniki na farsz:
500 g płatów z karpia,
70 g ugotowanej kaszy jęczmiennej,
2 ząbki czosnku,
2 cebule,
sól, czarny i biały pieprz do smaku,
40 g suszonych grzybów.

REKLAMA

Składniki na ciasto:
1 szklanka gorącej wody,
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (bądź gryczanej),
400 g mąki pszennej typu 550 (+ odrobina do podsypywania blatu w tracie wałkowania ciasta),
30 g masła,
70 ml mleka.

Wykonanie:
Pokroić drobno czosnek, cebulę oraz ugotowane zawczasu suszone grzyby (płyn z grzybów może się przydać, np. do sosu). Przesmażyć składniki na oleju i doprawić białym pieprzem, ostudzić, a potem przesypać do naczynia.

Na ciasto pierogowe: połączyć obydwie mąki. W niedużym garnku podgrzać wodę z masłem i mlekiem, cały czas mieszać, aby nic się nie przypaliło. Ciepły płyn pd razu przelać do mąki i zagniatać ciasto. Okręcić je folią spożywczą i schłodzić przez 15 minut.

REKLAMA

Na farsz: zmielić karpia (bez skóry), dorzucić ugotowaną kaszę, a także pokrojone grzyby. Dodać czarny pieprz i sól, zamieszać.

Blat oprószyć mąką i rozwałkować na nim masę wyjętą z chłodziarki. Wycinać kółka za pomocą szklanki, rozprężyć w palcach i do każdej porcji nakładać trochę nadzienia. Brzegi ciasta dokładnie skleić i gotowe pierogi wrzucać na osoloną wrzącą wodę. Gotować przez minutę od wypłynięcia na wierzch. Wykładać na talerz i podawać. Smacznego.