Czy podczas koszenia trawa jest poszarpana, a maszyna pracuje nierówno i drży coraz bardziej? Najwyraźniej kosiarkę czas naostrzyć, bo jej noże stępiły się. To normalne, że raz na jakiś czas trzeba wykonać ten zabieg. Zresztą tak samo jest z nożami kuchennymi czy nożyczkami do cięcia np. papieru. Dzięki poniższym wskazówkom kosiarkę naostrzysz jak fachowiec. Ostrza będą znów mogły sprawie skracać źdźbła.
Krok 1 – odkręć nóż z kosiarki
Zanim zabierzesz się do pracy, ściągnij gumową nasadkę ze świecy zapłonowej kosiarki spalinowej, a elektryczną odłącz od prądu. Tego pierwszego modelu nie stawiaj do góry kołami, ponieważ może wypływać z niego paliwo.
Sprzęt ma być tylko przechylony na tylnych kołach, a te z przodu powinny być podźwignięte w górę. Dopilnuj, by po naostrzeniu tnący element był zainstalowany, jak należy – nie na opak. Najlepiej zapamiętaj jego układ przed demontażem. Być może producent zmieścił na nożu symbole pomocnicze, dzięki którym odpowiednio założysz narzędzie.
Krok 2 – naostrz nóż według poniższej instrukcji
Jeśli nóż został odpięty od maszyny, usuń z niego resztki trawy i inne nieczystości. Przy okazji pozbądź się oznak korozji. Nóż ostrz na przykład przy użyciu szlifierki. Nadaje się zarówno stołowa z kamieniem, jak i kątowa. Opcjonalnie możesz wykorzystać pilnik do metalu. Nie masz żadnego z tych narzędzi? Nic straconego. Zaopatrz się w profesjonalną ostrzałkę instalowaną na wiertarce, ale tutaj temperowanie nie będzie zbyt dokładne. Ważne, by nóż ostrzyć od strony ostrza – wyłącznie z tej 1 strony, a 2 brzeg ma pozostać tępy.
Tnący element kosiarki fachowo ostrzy się od szczytu pod nachyleniem około 20-30°, tylko w konkretnym miejscu. Błędem jest temperowanie całej jego rozciągłości. Brzeg tnący starannie wyszlifuj. Ostatnia rzecz to wygładzenie chropowatych obszarów. Tutaj możesz je zniwelować przy pomocy papieru ściernego.