rosół z sosem sojowym
fot. screen Youtube / Polish Your Kitchen

Jedną z najpopularniejszych polskich zup, czyli rosół prawie każdy gotuje na swój sposób. Aby danie było pyszne i zdrowe, nie warto dodawać do niego kostek rosołowych, zamiast nich lepiej sięgnąć po inny orientalny dodatek w postaci sosu sojowego. Przyprawa bogata jest w smak umami, doskonale pogłębia aromat bulionu, nadaje mu głębi i apetycznego koloru.

Podczas przyrządzania rosołu łatwo o zaliczenie wpadki. Brzydki kolor, mdły lub zbyt słony smak czy brak klarowności to tylko część problemów, których doświadczają wielbiciele rosołu. Za sprawą jednego składnika można rozwiązać je w mgnieniu oka. Wystarczy dodać sos sojowy. Jego charakterystyczny słony smak umami świetnie harmonizuje z wieloma potrawami m.in. kuchni azjatyckiej. Bez obaw, dodatek ten nie zmieni radykalnie zapachu potrawy – wystarczy odrobina, aby korzystnie wpłynąć na zupę, równocześnie bez ryzyka, że bulion nagle smakować będzie inaczej, niż powinien.

Dodaj do rosołu sos sojowy

Oprócz kostek rosołowych, wrzucanych w początkowej fazie gotowania, tuż przed konsumpcją wiele osób dodaje do rosołu maggi. Niestety produkt w płynie zawiera sporą ilość soli i związków chemicznych, więc lepiej sobie go odpuścić. W wysokiej jakości sosie sojowym nie znajdziemy konserwantów i wzmacniaczy smaku, gdyż artykuł sam w sobie jest wyrazisty i trwały. Oczywiście warto pamiętać, że zawiera sól, z tego względu należy korzystać z niego z umiarem, aby zachować zdrowie na długo.

Sos sojowy uwypukla smak innych produktów użytych do gotowania, w efekcie potrawa zwyczajnie zyskuje na smaku. Sos sojowy ma jeszcze jedną cenną zaletę – nadaje bulionowi pięknego koloru, więc jeśli chcemy, aby nasza zupa nie tylko była pyszna, ale i prezentowała się okazale, użyjmy odrobiny tej orientalnej przyprawy.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę