mięso
fot. Pixabay

Czy wiecie, jaki jest najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa? Istnieje ich co najlepiej kilka, ale nie każdy jest właściwy i zarazem bezpieczny. Dlatego dziś zdradzimy wam ekstra patenty. Pospolite swego czasu rozmrażanie w ciepłej wodzie niesie ze sobą pewne niebezpieczeństwo – może bowiem prowadzić do zatrucia pokarmowego. Jak zatem odpowiednio rozmrażać mięso?

Mrożenie to świetny sposób na przedłużenie świeżości wielu produktów spożywczych, których nie zdołamy wykorzystać w przepisach od razu. Do naszych zamrażalników zazwyczaj wkładamy mięso. Jeżeli mamy zamiar przygotować z niego posiłek, wcześniej powinniśmy rozmrozić odpowiednią porcję. Tylko jak zrobić to w poprawny i bezpieczny sposób?

Jak rozmrażać mięso? Przydatne wskazówki

Rozmrażanie mięsa w lodówce jest jedną z najprostszych i najbezpieczniejszych metod. W dodatku pozwala całościowo rozmrozić produkt w niskiej, optymalnej temperaturze. Mięso po rozmrożeniu można składować w chłodziarce jeszcze przez 1-2 dni.

Niestety powyższa metoda jest dość czasochłonna, więc musimy cierpliwie czekać, zanim mięso będzie nadawało się do dalszej obróbki. Odmrażanie może trwać od kilku do kilkunastu godzin. Jeśli szukacie szybszego sposobu, spróbujcie rozmrozić mięso w mikrofalówce. Taki sprzęt musi mieć funkcję defrost, czyli rozmrażania. Na ekranie kuchenki wprowadzamy tylko wagę oraz rodzaj produktu, który będziemy rozmrażać i ustawiamy moc mikrofal. Wystarczy kilkanaście minut, aby mięso było gotowe do użycia. Jedyną wadą tej metody jest niedokładność. Może się zdarzyć, że środek np. schabu nadal będzie zamarznięty, mimo że powierzchnia będzie przegrzana. Zresztą nie wszyscy mają w domu kuchenkę mikrofalową.

Rozmrażanie mięsa. Czego nie wolno robić?

Nie należy ponownie zamrażać już raz rozmrożonego mięsa. Ta zasada dotyczy każdego produktu spożywczego i trzeba się do niej stosować. Zbagatelizowanie jej może doprowadzić do zatrucia bakterią Salmonella. Mięsa nie powinno się też rozmrażać w gorącej lub ciepłej wodzie. Chociaż smak produktu się nie zmienia, to taka kąpiel sprzyja namnażaniu drobnoustrojów w mięsie. Rozmrażać mięso w taki sposób można, ale powinniśmy włożyć je do zimnej wody i wymieniać ją na świeżą w chwili, gdy jej temperatura będzie mocno obniżona, co zahamuje proces rozmrażania. Mięso rozmrożone w płynie najlepiej od razu wykorzystać. Dłuższe przechowywanie nawet w chłodziarce mu nie służy.

Udostępnij:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę