Jak przycinać storczyka? Od tego zależy, kiedy i czy zakwitnie

przycinanie storczyka
fot. screen Youtube / ehowgarden

Storczyki to eleganckie kwiaty, które bardzo chętnie trzymamy w naszych domach. Ich kwiaty mogą mieć różne kolory. Aby storczyki prawidłowo się rozwijały, powinniśmy o nie należycie dbać. Kiedy je przycinać?

REKLAMA

Kiedy jest najlepszy czas na przycinanie storczyków?

Gdy spada temperatura, rośliny te przechodzą w stan spoczynku. Ma to miejsce późną jesienią oraz zimą, wtedy powoli gubią swoje kwiaty i liście. Jeśli zauważyłeś, że z Twoim storczykiem dzieje się podobnie, to sygnał, że trzeba przyciąć jego drobne, przesuszone i postarzałe pędy, które w dodatku zgubiły liście. Wykonując ten zabieg, zmobilizujesz storczyka do wzrostu i wypuszczania nowych kwiatów.

Kiedy przycinać storczyki?

Jeśli storczyk przekwitł, to jasny sygnał, że wszedł w okres wegetacji i pomału zacznie wytwarzać pędy i nowe liście. To okres, w którym nie wygląda zbyt elegancko. Warto jednak czekać cierpliwie i swoje kwiaty poddawać wodnym kąpielom.

REKLAMA

Jak przycinać storczyki?

Orchidee można przycinać nożyczkami bądź sekatorem. Sprzęt musi być czysty i zdezynfekowany, aby niechcący nie zainfekować czymś kwiata. Osoba, która wykonuje zabieg, także musi mieć czyste ręce. Przycinanie najlepiej rozpocząć, dopiero gdy wszystkie kwiaty przekwitną.

Cięcia można wykonać pod uschniętym kwiatem, jeśli pozostała część łodygi jest zielona albo tuż przy samej podstawie pędu (w obszarze, gdzie zawiązują się z liśćmi), o ile nie jest to pęd cały brązowy (uschnięty). Pamiętaj też, aby nie przycinać storczyka zbyt wcześnie, ponieważ to może zaburzyć jego rozwój. Trzeba zaczekać, aż liście trochę zwiędną i zaczną się odbarwiać. Wtedy wystarczy je dotknąć i niemal samoczynnie odpadną.

REKLAMA

Nawóz bananowy

Jednym ze skuteczniejszych sposobów pielęgnacji storczyków jest zrobienie bananowej odżywki. Banany to źródło witaminy B6, potasu i cukru. Dzięki tym składnikom kwiaty szybciej rosną, a ich kolor staje się wyraźniejszy. Kilka skórek po tych owocach wysusz w piekarniku lub na grzejniku i zmiel na drobny proszek. Potem wsyp go do wody i odstaw nawóz na kilka dni.

Podziel się: