Lekarze ostrzegają, że wysoki cholesterol może doprowadzić do zawału, udaru, miażdżycy czy niepełnosprawności. Na szczęście jednak można go skutecznie zwalczać. I to najprostszymi i naturalnymi sposobami!

Co jest sprzymierzeńcem w walce z cholesterolem? Są to aktywność fizyczna i odpowiedni sposób odżywiania się.

Trzeba więc po pierwsze skończyć raz na zawsze z fotelowym trybem życia. Od lodówki do laptopa, od laptopa do telewizora i z powrotem. Nie musisz uprawiać sportu i bić rekordów. Nie każdy jest Anitą Włodarczyk, Robertem Lewandowskim czy Adamem Małyszem. Wystarczy półgodzinny spacer. Albo jazda na rowerze, praca fizyczna w ogrodzie, sprzątanie, pływanie, bieganie. Cokolwiek byle się ruszać! Z umiarem, nie ponad siły, ale jednak by ten wysiłek fizyczny był choć trochę odczuwalny. Ta codzienna aktywność fizyczna powinna wejść w krew.

Po drugie zacznij zwracać uwagę na to, co jesz. Przecież do swojego samochodu kupujesz odpowiedni olej, by silnik działał jak najdłużej. Tu jest identyczna zasada. Organizm funkcjonuje dobrze lub źle w zależności od tego, co mu się dostarcza.

Oto 6 produktów, które obniżają cholesterol i których nie powinno zabraknąć w twojej diecie:

1. Olej słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy i oliwa z oliwek

Te tłuszcze roślinne obniżają cholesterol, zwiększając dobry. Najlepiej jest je spożywać na surowo.

2. Ryby

Zawarte w nich kwasy omega-3 zmniejszają ryzyko miażdżycy, chorób serca i udaru mózgu.

3. Warzywa i owoce

Czosnek działa jak naturalny antybiotyk, jabłka oczyszczają organizm i zawierają dużo błonnika. Jeśli zjesz cztery jabłka dziennie, zmniejszysz cholesterol o 25 proc. Cholesterol zwalczają też porzeczki, jagody, agrest, żurawina, maliny, winogrona, marchewka i pietruszka.

4. Migdały i orzechy

 

Są smaczne i uzupełniają w organizmie zasoby magnezu, potasu i witaminy E. Orzechy laskowe i włoskie obniżają cholesterol.

5. Płatki owsiane

Owsianka zawiera błonnik, związki bioaktywne, witaminę B1 i kwas foliowy. Codzienne jedzenie płatków owsianych obniża o jedną czwartą poziom cholesterolu.

6. Rośliny strączkowe

Groch, cieciorka, fasola. Nie powinno ich zabraknąć w twojej diecie, bo redukują poziom cholesterolu i mają zbawienny wpływ na twoje serce.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę

Autor tekstu: ShareInfo.pl

Wydawca strony ShareInfo.pl | Kategoria ogólna