Najlepszą metodą na kaca jest oczywiście picie z umiarem alkoholu i niedopuszczenie do niego. Bo kac nie pojawia się, jak niektórzy mylnie sądzą, od wypicia różnych rodzajów alkoholu w czasie jednej imprezy, ale w następstwie wypicia jego zbyt dużej ilości.
Co jednak zrobić, gdy drinki wchodziły jak woda i następnego dnia budzimy się z fatalnym samopoczuciem? Ból głowy, odwodnienie organizmu, światłowstręt, drżenie rąk, mdłości, bóle mięśni, kołatanie serca i zawroty głowy. To wszystko objawy kaca, które potrafią na dobre zatruć życie po imprezie.
Czy na kaca jest jakaś rada, czy raczej trzeba się poddać i swoje odcierpieć?
Można sobie pomóc i to domowymi metodami. Są na tyle skuteczne, że zdecydowanie poprawią samopoczucie i dzień po imprezie nie będzie spisany na straty.
Oto 12 naturalnych sposobów, dzięki którym pokonasz kaca:
1. Sok z kiszonej kapusty
To bomba witaminowa i warto go mieć pod ręką. Zawiera witaminę C, witaminy z grupy B, potas, wapń i żelazo, dzięki czemu szybko uzupełnia w organizmie to, co zostało wypłukane przez alkohol. Zawarte w kiszonej kapuście bakterie probiotyczne wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, skutecznie zwalczając zatrucie alkoholem.
2. Zimny prysznic, wysiłek fizyczny i świeże powietrze
Chłodny prysznic odpręża i pobudza krążenie, a szybciej płynąca krew pomoże wydalić resztki alkoholu z krwi. Na podobnej zasadzie działa wysiłek fizyczny. Idź na długi spacer i staraj się spędzić dzień na tyle aktywnie, by się zmęczyć. Sposób na wypocenie kaca jest jedną z najskuteczniejszych metod na jego pokonanie. Pamiętaj jednak przy tym o uzupełnianiu płynów.
3. Jajka na śniadanie
Poranny posiłek po przepiciu powinien być lekki i jednocześnie pożywny. Ugotowane na miękko jajka dostarczają cennych składników odżywczych, dzięki którym organizm ma więcej siły, by walczyć z zatruciem. Jajka zawierają cysteinę – aminokwas, który przyspiesza metabolizm i wspomaga usuwanie toksyn z organizmu.
4. Grejpfruty, kiwi i banany
Grejpfrut odżywia i przyspiesza przemianę materii. Kiwi niweluje dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Banany zawierają dużo potasu, który reguluje pracę serca i ciśnienie krwi.
5. Imbir
Masz mdłości? Imbir ma silne właściwości przeciwwymiotne. Dodaj kawałek startego, świeżego imbiru lub łyżeczkę suszonego do gorącej herbaty lub ciepłej wody.
6. Sok pomidorowy
Drżenie ciała i kołatanie serca to typowe objawy kaca. Są one konsekwencją wypłukania przez alkohol potasu, który reguluje napięcie mięśniowe i rytm serca. Bogaty w potas sok pomidorowy uzupełni niedobór tego pierwiastka.
7. Mięta i rumianek
Świeżo zaparzone mięta i rumianek pomogą zażegnać uczucie ociężałości w głowie i pokonać mdłości. Wypij dwa razy w ciągu dnia po szklance naparu ziołowego.
8. Miód
Alkohol powoduje duże straty glukozy, która stanowi źródło energii. Jej niedobór powoduje uczucie osłabienia, drżenie ciała, kłopoty z koncentracją i przyspieszone tętno. Zawarta w miodzie fruktoza szybko podnosi poziom glukozy i intensyfikuje rozkład alkoholu.
9. Szparagi
Aminokwasy i minerały znajdujące się w pędach i liściach młodych szparagów łagodzą objawy kaca. A szparagi zjedzone przed zakrapianą imprezą uchronią komórki wątroby przed szkodliwym działaniem alkoholu.
10. Kwas buraczany
Sok z kiszonych buraków, podobnie jak ten z kapusty i ogórków, uzupełnia niedobór witamin i składników mineralnych w organizmie oraz korzystnie wpływa na proces jego odtruwania. Chcąc pozbyć się kaca, wypij trzy razy w ciągu dnia, najlepiej po posiłkach, po pół szklanki kwasu buraczanego.
11. Herbata z cukrem i cytryną
Najlepszy napój na kaca to czarna mocna herbata, zaparzona na przykład z dwóch torebek, zmieszana z czterema czubatymi łyżkami cukru i sokiem wyciśniętym z całej cytryny.
12. Woda mineralna i rosół
Skutkiem przepicia jest odwodnienie organizmu objawiające się zawrotami głowy, osłabieniem czy przyspieszonym biciem serca. Dlatego, walcząc z kacem, należy dużo pić. Może to być wysokozmineralizowana woda, zielona herbata z miodem i cytryną, maślanka, kefir czy yerba-mate. Zalecany jest też gorący rosół, który nie tylko nawadnia organizm, ale też, podobnie jak jajka, poprawia metabolizm i odtruwa organizm.