REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak ubijać śmietanę z mascarpone? Co zrobić, gdy się zwarzy? Podpowiadamy

Jak ubijać śmietanę z mascarpone? Co zrobić, gdy się zwarzy? Podpowiadamy

ubijanie śmietany
fot. Unsplash

Jeśli masz w planach przygotować ciasto, tort czy inny deser, z pewnością przyda ci się krem. Jednak, aby otrzymać sztywną bitą śmietanę, wcale nie musisz korzystać z gotowych mieszanek z marketu. Sprawdź, jak zrobić przepyszny słodki krem na bazie serka mascarpone.

REKLAMA

Gotowe kompozycje ze sklepu nigdy nie dorównają domowej bitej śmietanie. Darując sobie zakup takich artykułów, rezygnujemy z chemicznych dodatków i innych podejrzanych składników poprawiających smak.

Jak ubić śmietanę z mascarpone? Przepis

Składniki:
200 g serka mascarpone
400 mililitrów tłustej śmietanki – 30% lub 36%
około 50 g cukru pudru

Sposób wykonania:
Do naczynia wlewamy tłustą śmietankę, dodajemy cukier puder i mascarpone, wszystko mieszamy za pomocą miksera na pełnych obrotach, aż powstanie gęsty krem. Gotową masę najlepiej od razu użyć według jej przeznaczenia – np. jako część ciasta.

REKLAMA

Co zrobić, gdy zwarzy się bita śmietana? Podpowiadamy

Ubijanie śmietany przez bardzo długi czas może skutkować tym, że się ona zwarzy. Nie powinno się jej wtedy podawać, ani też wyrzucać. Taką nieudaną śmietanę można jeszcze uratować. W jaki sposób? Należy wziąć pod uwagę 2 kroki.

Do zwarzonej bitej śmietany dodajemy odrobinę świeżej, schłodzonej śmietanki, a następnie mieszamy solidnie i zaczynamy znowu ubijać, ale robimy to z precyzją, by zapobiec kolejnemu zwarzeniu.

Jak ubić śmietanę, żeby była sztywna?

Ubijając śmietanę i nie mieszając jej z serkiem mascarpone, możemy mieć kłopot z otrzymaniem właściwej tekstury. Jeśli lubicie tanie rozwiązania, skorzystajcie z naszej rady. Użyjcie żelatyny. W gorącej wodzie (ok. 40 ml) rozpuśćcie płaską łyżeczkę żelatyny i odstawcie do wystudzenia. Natomiast bitą śmietanę (250 ml) ubijcie na sztywno, a potem pomału dodajcie roztopioną żelatynę i wszystko energicznie mieszajcie. Takim domowym kremem możecie przełożyć np. biszkopt.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA