Jak ugotować idealny kapuśniak? Podpowiadamy

kapuśniak
fot. screen Youtube / Always Yummy!

Kapuśniak to treściwa i rozgrzewająca zupa – jest więc doskonała na obiad, zwłaszcza zimą. Jednym z najważniejszych składników tego dania jest kapusta kiszona. W sklepach możemy natknąć się na złej jakości kapustę, która może wręcz popsuć smak całej zupy. Na co zwrócić uwagę kupując kapustę w sklepie? Jakie mięso do zupy wybrać? Sprawdźcie, jak przygotować najlepszy kapuśniak.

REKLAMA

Wybór dobrej kapusty

Idealną, kwaśną zupę ugotujecie na kiszonej kapuście. Najczęściej znajdziemy ją w niewielkim wiaderku, czasami też w woreczku. W składzie takich wyrobów nie powinno być nic innego poza oczywiście kapustą, a także innymi warzywami, przyprawami oraz solą. Jeśli w składzie kapusty znajdziemy ocet, to nie będzie ona smaczna, a w dodatku może zepsuć nam całą potrawę. Znaczenie ma także sama nazwa produktu – kapusta „kwaszona” to kapusta konserwowana octem.

Jeśli natomiast kupujecie kapustę na wagę z beczki, zwróćcie uwagę na zapach i wygląd kiszonki. Dobra kapusta pachnie dość intensywnie (podobnie jak ogórki kiszone), ma też apetyczną, żółtą barwę – produkt z octem będzie miał biały kolor. Także woń octu będzie bardzo wyczuwalna.

REKLAMA

Wybór mięsa i warzyw do kapuśniaku

Perfekcyjny kapuśniak można ugotować z dwóch rodzajów mięsa wieprzowego, a mianowicie: boczku wędzonego i żeberek – tylko z nimi zupa nabierze obłędnego smaku i aromatu. W kapuśniaku nie może też zabraknąć cebuli, marchewki, kawałka selera, korzenia pietruszki oraz pora, które gotowane wraz z mięsem stworzą esencjonalny bulion. Do zupy warto wrzucić także pokrojone w kostkę ziemniaki.

Czym doprawić kapuśniak?

Jeśli macie już dobrą kiszoną kapustę, mięso i warzywa, dodajcie do kapuśniaka trochę aromatycznych ziół, które uwypuklą smak kiszonki i wieprzowiny. Sam bulion gotujcie z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Do kapusty znakomitym dodatkiem jest kminek i suszony majeranek, więc nie powinno ich zabraknąć w waszej potrawie. Do kapuśniaku warto dolać też odrobinę wody po kiszonej kapuście. Zakwasi ona wywar i podkreśli jego zapach i smak. Kapuśniak wymaga dość długiego gotowania, ale warto poświęcić ten czas, aby cieszyć się potem idealnym, kwaśnym i zdrowym daniem.

REKLAMA

Podziel się: