Mało kto nie lubi bigosu. Choć przygotowanie tego specjału wcale nie jest trudne, niekiedy może się zdarzyć, że za mocno go zakwasimy albo przesolimy. Co w takiej sytuacji zrobić? Podpowiadamy.
Jak uratować przesolony lub zbyt kwaśny bigos?
Jeśli bigos jest za słony, mamy kilka rozwiązań, które pomogą go uratować. Gdy odrobinę przesadziliśmy z dodatkiem tej przyprawy, możemy dodać do potrawy świeżą kapustę lub porcję sosu pomidorowego. Wtedy powinniśmy je jeszcze trochę pogotować.
Innym rozwiązaniem jest wrzucenie do garnka z bigosem surowego ziemniaka. „Wciągnie” on nadmiar soli. Ziemniak musi się chwilę pogotować wraz z potrawą, później wystarczy go z niej wyciągnąć (nie będzie się już nadawał do spożycia).
Gdy naprawdę ostro przesadziliśmy z solą, danie możemy też opłukać pod bieżącą wodą. Aczkolwiek podczas tej czynności usuniemy większość smaku, zatem niezbędne będzie powtórne podlanie bigosu wywarem i jego rozważne doprawienie.
Jeśli natomiast bigos wyszedł zbyt kwaśny, jego smak możemy zbalansować. Wystarczy, że wymieszamy go ze słodką kapustą, suszonymi śliwkami albo powidłami śliwkowymi. Suszone owoce warto wcześniej namoczyć w słodkim czerwonym winie, wtedy będą bogatsze w smaku.
Inną opcją jest dodanie do dania odrobiny cukru. Można go zastąpić miodem, a nawet syropem klonowym czy z agawy. Duszona cebula, szczególnie ta karmelizowana także pomoże zbalansować smak bigosu. Dzięki tym trikom zbyt kwaśny smak potrawy zostanie zneutralizowany przez słodkie dodatki, a danie stanie się jadalne.