Dziś mamy dla was wspaniałą recepturę na kruchą i doskonałą w smaku smażoną rybę w panierce. Zdradzamy też niezwykły trik, dzięki któremu potrawa będzie jeszcze lepsza. Na czym on polega? Przed obróbką cieplną wystarczy namoczyć filety w nabiale. Więcej informacji znajdziecie poniżej.
Smażenie to jedna z najpopularniejszych technik przygotowywania dań. Ryba czy mięso ma wtedy niesamowicie chrupiącą panierkę oraz soczysty środek. Lubimy tę formę obróbki termicznej, gdyż potrawa błyskawicznie ląduje z patelni na talerz. Oczywiście nawet w tej pospolitej strategii czasami można się pomylić, co zniweczy smak dania. Dziś dowiecie się, jak usmażyć idealną rybę w panierce. Trik z moczeniem filetów w mleku znacznie polepszy ich smak.
Przepis na kruchą i delikatną rybę w panierce
Składniki:
ok. 50 dag fileta z ryby morskiej
2 łyżki mąki
pieprz, sól
1 jajko
1,5 szklanki mleka
olej do smażenia
1 szklanka tartej bułki
Sposób wykonania:
Filety płuczemy, osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Dzielimy je na porcje, kładziemy w naczyniu i zalewamy mlekiem, przykrywamy, umieszczamy na kilka godzin w chłodziarce. Później kawałki odsączamy z płynu, osuszamy ręcznikiem papierowym, posypujemy pieprzem i solą. Stawiamy na blacie trzy talerzyki. Na pierwszy wysypujemy mąkę, na kolejny tartą bułkę, a na ostatni wlewamy rozbełtane jajko. Przystępujemy do smażenia filetów, w tym celu na patelni rozgrzewamy olej i umieszczamy na niej kawałki ryby uprzednio otoczone w mące, jajku i bułce. Smażymy je do momentu, aż zrumienią się ze wszystkich stron.
Wskazówki:
Filety smażymy na patelni bez pokrywki, w przeciwnym razie panierka nie będzie chrupiąca. Jeżeli macie obawy, że ryba będzie pryskać, starannie ją rozmroźcie, nie zapomnijcie też osuszyć jej przed panierowaniem.