Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi?
fot. Pixabay

Śledzie potrafią być naprawdę pyszne, jeśli nie będą oczywiście zbyt słone, sól może bowiem stłumić smak całego dania. A czy wiecie, jaki jest najlepszy sposób na pozbycie się nadmiaru soli z filetów śledziowych? Mamy kilka sprawdzonych trików, dzięki którym przyrządzisz kruchą i delikatną rybę z ulubionymi dodatkami.

Śledzie soli się, aby je utrwalić – to zarazem jeden z najbardziej popularnych i efektywnych metod ich konserwowania. Dzięki temu filety nie psują się tak szybko, a my możemy przechowywać je przez długi czas. Aczkolwiek ilość soli, którą absorbuje ryba, jest zwykle tak duża, że nie są one ani zdrowe, ani smaczne. Przed przyrządzeniem z solonych śledzi dania należy je wymoczyć.

Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi?

Większość ludzi moczy filety w zimnej wodzie, jednak okazuje się, że nie jest to najefektywniejsza metoda na ich odsolenie. O wiele sprawniej i szybciej można pozbyć się nadmiaru soli, mocząc kawałki ryby w mleku. Mleko pochłania sól znacznie szybciej oraz doskonale niweluje słony smak. Mięso ryby namaczanej w mleku będzie też bardziej kruche, delikatniejsze i nabierze mlecznych cech smakowych.

Dla osób, które mają ochotę na marynowane śledzie, ale nie mogą spożywać octu, także istnieje pewne rozwiązanie. Rybę można moczyć w zsiadłym mleku bądź maślance. Fermentowane produkty mleczne nadadzą kawałkom ryby kruchości. Dodatkowo śledzie nabiorą lekko kwaskowego posmaku.

Ile czasu moczyć śledzie?

Długość moczenia śledzi jest uzależniona od poziomu ich zasolenia oraz tego, jaką słoność filetów chcemy otrzymać. Część osób uważa, że wystarczy 1-2 godziny moczenia, ale są też tacy, dla których śledzie mogą przebywać w wodzie nawet dobę. Z czasem moczenia śledzi jednak nie można przesadzać, ponieważ utracą one na smaku. Warto pamiętać, aby podczas moczenia filetów kilka razy zmienić wodę albo mleko. Dzięki temu proces odsalania ryby pójdzie o wiele szybciej.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę