Śledź marynowany w occie Magdy Gessler to istne arcydzieło. Musisz spróbować!

Śledź marynowany
Fot. Creative Commons

REKLAMA

Magda Gessler jest prawdziwym ekspertem w zakresie komponowania smaków i doprowadzania kubków smakowych do szaleństwa. Jednym z jej popisowych świątecznych dań niewątpliwie jest śledź marynowany w occie.

Wśród wielu zaproponowanych przez Magdę Gessler przepisów znajdują się również te dotyczące potraw świątecznych. Przygotowanie jednej z nich, a więc śledzia marynowanego w occie jest niezwykle proste, a efekt potrafi przebić wszelkie oczekiwania.

REKLAMA

Składniki:

– 4 płaty śledziowe

– 1,5 szklanki wody

– 3/4 szklanki octu 10%

– 2 łyżki oleju

– 2 łyżki cukru

– 1 cebula

– 2 liście laurowe

– 3 ziarenka ziela angielskiego

– 5 ziarenek pieprzu

Wodę wlewamy do garnka, dodajemy do niej ocet i przyprawy, oprócz dwóch łyżeczek cukru. Gotujemy do momentu uzyskania zalewy octowej. Następnie zdejmujemy wodę z gazu i czekamy, aż ostygnie. 15 minut później do wody dodajemy cukier i mieszamy. Śledzie kroimy w kostkę, cebulę w piórka i w takiej kolejności układamy je na przemian w słoiku. Następnie zalewamy je zimną zalewą, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie z zalewy i olej. Zakręcony i odwrócony do góry dnem słoik odstawiamy do lodówki na co najmniej trzy dni.

Podziel się: