Jak wybrać najlepszą dynię? Poradnik

REKLAMA

Sezon na dynię mamy w pełni. Często decydujemy się na zakup, ale niewiele osób wie, w jaki sposób wybrać najlepszy okaz. Z dynią jest podobnie jak z arbuzem, źle wybrany może ostatecznie trafić w koszu na śmieci.

Stragany oferują całe mnóstwo różnych ich odmian. To bardzo uniwersalne warzywo, które można przyrządzać na wiele sposobów. Najczęściej w sklepach czy straganach dostępne są dynie zwyczajne, piżmowe, hokkaido i makaronowe.

REKLAMA

Dynia zwyczajna jest okrągła i silnie pomarańczowa, a w środku wypełniona sporą ilością pestek. Najsmaczniejsze dynia to ta w pełni dojrzała, ale nie przejrzała. Skąd wiedzieć, która taka jest? Skórka dyni powinna być jędrna, bez przebarwień, ani żadnych uszkodzeń (pęknięć, śladów zgnilizny czy pleśni). Dobra dynia powinna być zwarta i ciężka jak na swój rozmiar.

Dynia po zerwaniu zachowuje swój kształt i właściwości nawet przez kilka miesięcy. Trzymana w temperaturze pokojowej wytrzyma nawet kilka tygodni, ale musi znajdować się poza zasięgiem promieni słonecznych. Jeśli będzie trzymana na dworze, to można również przechowywać ją przez kilka tygodni, ale tylko do przymrozków. Wtedy należy ją zabrać w cieplejsze miejsce.

REKLAMA

Podziel się: