Ciasto nie zawsze da się z łatwością wyjąć z formy. Nikt nie chciałby też, aby jego smakowity wypiek zaraz po upieczeniu się rozpadł. Wyjaśniamy, co zrobić, aby w prosty sposób wyjąć deser w całości.
Podczas pieczenia domowych ciast, zależy nam na tym, aby wypiek nie tylko fantastycznie smakował, ale też pięknie się prezentował. Ma to szczególne znaczenie w przypadku tortów czy ciast, które potem podamy naszym gościom. Przecież jeśli deser rozkruszy się w czasie wyjmowania z blachy, mamy mały kulinarny dramat. Na szczęście wymyślono rewelacyjny patent na wyjmowanie ciasta z formy. Na czym polega?
Patent na wyjmowanie ciasta z blachy
Z pewnością wiesz, że solidne natłuszczenie formy to już połowa zwycięstwa. Zazwyczaj używa się do tego margaryny lub masła. Po rozsmarowaniu tłuszczu w środku blaszki posypuje się całość bułką tartą. Blachę można także wyścielić papierem do pieczenia – jego też można natłuścić. Ciasta nigdy nie należy wyjmować z formy tuż po upieczeniu. Najlepiej to zrobić, dopiero gdy trochę ostygnie.
Sposób, dzięki któremu wyjmowanie ciasta z formy nie będzie udręką, a czystą przyjemnością nie jest skomplikowany. Zaraz po upieczeniu trzeba wyjąć formę z pieca i położyć ją na wilgotnej ściereczce. Po odczekaniu kilku chwil deser nieco wystygnie i będzie można go bez problemu wyjąć z blaszki. W razie potrzeby brzegi ciasta można podważyć za pomocą noża. Formę z ciastem można też nieznacznie zanurzyć w ciepłej wodzie. Najlepiej do wysokości nieprzekraczającej 1-2 cm, bo inaczej płyn wleje się do środka!