Jak zneutralizować uciążliwe zapachy po gotowaniu?

zapachy po gotowaniu

Podczas przygotowywania niektórych potraw, w kuchni, a nawet po całym mieszkaniu roznosi się mnóstwo zapachu, który niektórym osobom może wręcz przeszkadzać. Co pomoże uporać się z tym problemem?

   

Kiedy zbliża się ważna uroczystość albo święto, ludzie z pasją do kulinariów przebywają długie godziny w kuchni. Kiedy w garnku gotuje się esencjonalny bulion, w piekarniku dochodzi pieczeń, a na stole czeka sałatka jarzynowa, to w całym pomieszczeniu unoszą się różne zapachy. Aczkolwiek po przygotowaniach natłok wszelkich aromatów nie jest zbyt przyjemny.

Uciążliwe zapachy po gotowaniu

Chyba każdy, kto przygotowywał prawdziwą ucztę, wie, że zazwyczaj w kuchni zaczynają roznosić się męczące zapachy. Resztki mięsa, jajka lub przypalony tłuszcz nawet po umyciu jeszcze na długo nie pozwalają o sobie zapomnieć. Okazuje się, że z uciążliwymi zapachami świetnie poradzą sobie goździki. Skromna przyprawa może wręcz zdziałać cuda. Wystarczy włożyć kilka goździków do garnka z wodą, a potem je zagotować. Już po kilku minutach niepożądane aromaty powinny zniknąć. Zamiast goździków możemy użyć też gwiazdek anyżu albo lasek cynamonu. Obie przyprawy są niezwykle aromatyczne i neutralizują nieprzyjemną woń będącą efektem gotowania.

   

Inne metody

Do usuwania niemiłego zapachu warto wykorzystać także skórki z cytrusów. Należy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 180°C i grzać przez kilka minut, później otworzyć drzwiczki pieca. Przyjemny cytrusowy aromat rozprzestrzeni się po całym wnętrzu.

     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News