
Chrupiące ziemniaki mają przepyszny smak. Złociste, pachnące, z miękkim wnętrzem i idealnie chrupiącą skórką – takie powinny być. Jeśli do tej pory twoje ziemniaki wychodziły blade i miękkie, to koniecznie wypróbuj naszego patentu. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, by przygotować najlepsze ziemniaki, jakie jadłeś w życiu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić idealnie chrupiące ziemniaki, to ta metoda jest prawdziwym game changerem. Woda z cukrem, mąka ziemniaczana i dobrze rozgrzany olej – tylko tyle, aby ziemniaki miały smak nie z tej ziemi. Spróbujesz raz, a na pewno już nigdy nie wrócisz do starego przepisu.
Składniki:
» ziemniaki
» woda
» 1 łyżka cukru na 1 litr wody
» mąka ziemniaczana + sól do smaku
» olej roślinny do smażenia (np. rzepakowy)
Przygotowanie:
Ziemniaki pokrój w ćwiartki, a następnie umyj i wrzuć do większej miski. Zalej je wodą i dodaj cukier, a następnie wymieszaj. Pozostaw je na 10-15 minut, a po tym czasie odcedź. Posyp je mąką ziemniaczaną z solą. Nadmiar mąki strzep, wystarczy tylko trochę, aby były oblepione.
Smaż na dobrze rozgrzanym oleju przez kilka minut, aż będą złociste. Dopraw je słodką papryką lub przyprawą do ziemniaków – jak wolisz. I gotowe! Smacznego!