
Czy można przygotować gofry bez gofrownicy? Zdecydowanie tak i zaraz się o tym przekonasz. Jeśli nie masz w domu specjalnego sprzętu albo jesteś poza domem, a marzą ci się chrupiące i pyszne gofry jak z nadmorskiej budki, jesteś we właściwym miejscu. Ten pocieszający przepis na wafle nie uznaje żadnych kompromisów – są łatwe do zrobienia i idealne w smaku.
Nie musisz mieć gofrownicy, by cieszyć się smakiem kultowych wafli
Alternatywą dla standardowej gofrownicy jest patelnia, zarówno pospolita, jak i grillowa. W sklepach znajdziesz też specjalne foremki z silikonu, które umieszcza się na dnie patelni czy na blaszce od piekarnika i w ten sposób piecze gofry. Wafle z patelni będą smaczne i chrupiące, ale specyficznego kształtu niestety nie osiągną, aczkolwiek dla prawdziwego sympatyka gofrów to najmniejszy problem.
Jak zrobić gofry bez gofrownicy? Przepis krok po kroku
Składniki:
» 1,5 szklanki mąki
» 1,5 szklanki mleka
» torebka cukru wanilinowego
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 2 jajka L
» odrobina soli
» 100 g masła
Wykonanie:
Masło rozpuść i przestudź. Żółtko oddziel od białka, to pierwsze połącz z mlekiem, cukrem wanilinowym, mąką i proszkiem, miksuj na jednolite ciasto. Dolej płynne masło, znów miksuj.
Białka lekko osól, ubijaj na sztywno. Pianę z białek dodaj do ciasta z żółtkami, połącz łyżką. Przyrządzaj gofry wybranym przez siebie sposobem:
Patelnia
Rozgrzej patelnię, ale nie natłuszczaj jej. Nadaje się patelnia z powłoką, do której potrawy nie przywierają lub patelnia grillowa. Wylej masę gofrową na środek, ustaw średni gaz i smaż wafle z obu stron (2-3 min/1 str.).
Piekarnik
Wyłóż porcję ciasta do specjalnych foremek na wafle, a potem połóż na blasze. Piecz w temp. 180 st. C. przez ok. 15-20 minut. Po upieczeniu gofry umieszczaj na kratce – powinny odparować. Tak zyskają pożądaną chrupkość.