Smaczny bigos na świątecznym stole jest klasycznym daniem, z którym możemy eksperymentować i za każdym razem zachwyca nasze podniebienia jeszcze bardziej. Przygotowując bigos, dodajemy wiele składników, które wzmacniają jego smak, np. wędzoną kiełbasę czy suszone śliwki, ale czy słyszeliście o takim dodatku jak czerwone wino? Jeśli znudził Ci się klasyczny bigos, to koniecznie wypróbuj tego przepisu!
Aby bigos sprawił, że Twoi bliscy długo o nim nie zapomną musisz dodać wiele pysznych dodatków i perfekcyjnie doprawić. Wiele osób oprócz mięsa dodaje do bigosu takie dodatki jak: wędzoną kiełbasę, suszone śliwki, grzyby, ale często delektując się potrawą czujemy, że czegoś mu jednak brakuje. No właśnie, czego może brakować? Czerwonego wina!
Okazuje się, że czerwone wino półwytrawne, a najlepiej – wytrawne jako dodatek do bigosu sprawia, że mięso, kapusta oraz inne dodatki nabierają bardzo wyrazistego, głębokiego i naprawdę fantastycznego smaku. Warto pamiętać, że najlepiej smakuje kiedy spędzi co najmniej dobę w lodówce – warto więc zacząć przygotowania świątecznego bigosu już wcześniej.
» Najlepszy przepis na świąteczny bigos «
Składniki:
1. KAPUSTA KISZONA + KAPUSTA BIAŁA:
– kapusta kiszona – 600g
– ¼ główki kapusty białej
– 1 łyżka smalcu (najlepszy gęsi)
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka jałowca
– pół łyżeczki kminu rzymskiego i rozmarynu
– 4 liście laurowe
– czosnek: dwa ząbki
– 1 cebula
2. MIĘSO
– 40dag wołowego
– 30dag mięsa wieprzowego
– 1 łyżka smalcu
– 1 łyżeczka jałowca
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– pół łyżeczki ziela angielskiego
– odrobina przyprawy maggi
– 350ml bulionu
– 4 liście laurowe
– sól i pieprz
3. DODATKI
– 80 ml czerwonego wina
– 50g suszonych grzybów
– 170g suszonych śliwek
– 1 kiełbasa wędzona
– 1 łyżeczka sosu Worchestershire – opcjonalnie
Przygotowanie:
Mięso:
1. Mięso wieprzowe i wołowe oczyść z błonek oraz pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej smalec. Delikatnie wrzuć mięso i kiełbasę wędzoną. Podsmaż przez kilka minut.
3. Mięso i kiełbasę przełóż do garnka, zalej całość bulionem i połową porcji wina, dodaj zioła i przyprawy i duś pod przykryciem ok. 2 godziny.
Śliwki i grzyby:
1. Śliwki drobno pokrój w kostkę. Zalej winem połową porcji wina i odstaw na godzinę.
2. Suszone grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę.
Kapusta kiszona:
1. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę. Na patelni z dodatkiem masła, smalcu i przypraw podsmaż ją przez kilka minut na średnim ogniu. Jak cebula nabierze złocistego koloru to dodaj posiekany czosnek. Smaż na patelni 4 minuty na małym ogniu. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy.
2. Kiszoną kapustę opłucz pod wodą jeśli chcesz by był mniej kwaśny. Dodawaj ją do cebuli i czosnku z przyprawami partiami i dokładnie mieszaj. Następnie zalej wszystko gorącym bulionem. Dodaj łyżkę masła i smalcu. Smaż tak na małym ogniu przez ok. 2 godziny. Co jakiś czas sprawdzaj i mieszaj, aby kapusta się nie przypaliła. W razie potrzeby możesz dolać bulionu.
3. Po godzinie dodaj śliwki razem z zalewą alkoholową i grzyby.
4. Po upłynięciu 2 godzin dodaj mięso wraz z sosem powstałym z jego duszenia pod przykryciem.
5. Dodaj ugotowaną do miękkości białą kapustę.
6. Wszystko smaż przez około pół godziny. Bigos musi być bardzo wilgotny i zawierać dużo ‘soków’. Nie może być suchy. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem na sam koniec.