REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaJak zrobić perfekcyjnego burgera? Zwróć uwagę na kilka rzeczy

Jak zrobić perfekcyjnego burgera? Zwróć uwagę na kilka rzeczy

Jak zrobić perfekcyjnego burgera?
fot. Pexels

Podstawowym składnikiem burgera jest mięso – musimy je odpowiednio przygotować i usmażyć. Znakomicie wypieczone mięso: w środku wilgotne, a na zewnątrz spieczone otrzymamy, wówczas gdy zaopatrzymy się w kawałki wołowiny dobrej jakości. Jak przyrządzić soczystego i pełnego smaku burgera?

REKLAMA

Dawniej burgery kojarzyły się głównie ze spalonym tłuszczem, tłustym, złym jakościowo posiłkiem podawanym w starej budce gastronomicznej. Potrawa przeszła jednak ogromną metamorfozę. Burgery serwowane są teraz w burgerowniach i restauracjach, a mięso i pozostałe składniki mają wysoką jakość. Burgery podaje się z krążkami cebulowymi, serem, ogórkami konserwowymi, nachosami, boczkiem i wieloma innymi produktami. W domu także można przygotować je z ulubionymi dodatkami, sosami lub frytkami.

Jak zrobić perfekcyjnego burgera? Odpowiednie mięso to podstawa

Kawałki mięsa do burgerów muszą mieć najwyższą jakość. Nie należy kupować gotowych kotletów do smażenia albo mięsa mielonego. Najlepsza część wołowiny to: karkówka, polędwica, antrykot lub szponder. Proporcja mięsa do tłuszczu powinna wynosić 8:2. Nie należy doprawiać mięsa w trakcie formowania burgerów.

Doprawianie kotletów i smażenie

Do burgerów potrzeba jedynie soli i pieprzu. Uformowane mięso najlepiej doprawić tuż przed smażeniem. Jeśli dodamy sól podczas wyrabiania mięsa, wtedy, nie będzie ono soczyste. Ostatni etap przygotowania burgerów to ich smażenie. Najlepiej użyć patelni żeliwnej, ale taka z grubym dnem także będzie odpowiednia.

REKLAMA

Jeżeli wykorzystałeś plastry boczku do kotletów, usmaż je wcześniej, a na wytopionym z nich tłuszczu podsmaż wołowinę. Jeśli nie użyłeś boczku, usmaż mięso na słoninie lub smalcu. Tłuszcz zwierzęcy najlepiej nadaje się do smażenia wołowiny, bo dzięki niemu mięso jest delikatne w środku i perfekcyjnie wypieczone od zewnątrz. Należy je smażyć ok. 3 minuty z obu stron. Po usmażeniu warto je odstawić na chwilę, aby odpoczęło. W międzyczasie można zająć się przygotowaniem bułki, sosu, ulubionych dodatków i stworzyć z nich najlepszego burgera.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA