Jak zrobić pulchne i soczyste mielone

Jak zrobić pulchne i soczyste mielone? Mało kto wie, że wystarczy dodać pewien sekretny składnik. Dzięki niemu kotlety będą obłędne.

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań, które co najmniej raz w tygodniu pojawia się na polskich stołach. Podane z ziemniaczkami, koperkiem i buraczkami to zestaw idealny. Aby wyszły pulchne i soczyste wewnątrz wystarczy dodać jeden dobrze znany każdemu składnik.

Jak zrobić pulchne i soczyste mielone? Zastosuj ten trik

Dodaj do mięsa odrobinę wody gazowanej. Dzięki niej kotlety będą niezwykle pulchne, soczyste i pyszne w smaku. Podczas smażenia nie nakłuwaj widelcem kotletów, przewracaj je drewnianą szpatułką. Wtedy kotlety nie stracą aromatu i smaku.

Składniki:

» 500 g mięsa mielonego
» namoczona w mleku bułka
» 1 jajko
» 1 cebula
» ząbek czosnku
» sól pieprz
» odrobina wody gazowanej

Przygotowanie:

Do mięsa dodaj wszystkie składniki, cebulę zetrzyj na tarce. Wymieszaj dokładnie i formuj kotleciki, następnie smaż je na dobrze rozgrzanej patelni z olejem przez 7 minut z obydwu stron.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniaczkami z koperkiem oraz zasmażanymi buraczkami. Smacznego!

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę