Jak zrobić puszysty pasztet z cukinii? Przepis Agnieszki Maciąg

pasztet z cukinii
fot. screen Youtube / Tous en Cuisine avec Seb

Cukinia to warzywo, z którego można zrobić wiele smacznych dań. Przedstawiamy przepis na pasztet z cukinii według receptury Agnieszki Maciąg. Jest bardzo puszysty i rozpływa się w ustach.

REKLAMA

Z cukinii można zrobić wiele potraw, sosów, a także jak potwierdza poniższy przepis pyszny i zdrowy pasztet. Danie jest zarazem lekkie i sycące, dzięki temu jest idealne dla osób, które się odchudzają i nie tylko.

Jak zrobić pasztet z cukinii?

Agnieszka Maciąg podzieliła się fantastycznym przepisem, który stał się hitem w sieci. Pasztet z cukinii to dobry pomysł na pyszny, a zarazem zdrowy obiad. Można podać go z mizerią oraz sosem grzybowym.

REKLAMA

Składniki:

2 duże cukinie

1 spora marchewka

2 małe cebule

150 ml oleju

125 gramów kaszy manny

pół łyżeczki kurkumy

3 duże jajka

natka pietruszki

5 ząbków czosnku

sól

pieprz

oregano

koperek

pasztet cukinia

Sposób przygotowania:

Umyte cukinie i obraną marchewkę należy dokładnie zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Czosnek i cebulę trzeba obrać i posiekać na bardzo drobno, a potem podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie należy dodać pieprz, sól, oraz suszone zioła.

REKLAMA

Piekarnik należy rozgrzać do 190 stopni, a potem do dużej miski wrzucić starte warzywa, podsmażoną cebulę, czosnek, olej i przyprawy.

Następnie do warzyw należy dodać kaszę manną, jajka i całość dobrze wymieszać. W wysmarowanej tłuszczem formie trzeba umieścić masę i piec w piekarniku przez 1h. Danie warto spożyć na ciepło. Smacznego!

Podziel się: