suszone pomidory w oleju
fot. Pixabay

Suszone pomidory sprawdzą się w niektórych sałatkach, wytrawnych daniach obiadowych i wielu śródziemnomorskich specjałach. Receptura na suszone owoce jest niezwykle prosta, aczkolwiek istotne są trzy kroki, a mianowicie krojenie, suszenie i zalewanie. Sprawdźcie, jak prawidłowo wykonać każdy z nich.

Suszone pomidory w oleju zrobisz w 3 prostych krokach

Aby przygotować suszone pomidory w oleju, najpierw zaopatrz się w odpowiednią odmianę pomidorów – najlepsze będą nieduże, mięsiste sztuki o niezbyt dużej zawartości soku. Pomidory śliwkowe albo rzymskie będą w sam raz.

Jak zrobić suszone pomidory w oleju?

Składniki:
1 l oleju roślinnego
ok. 3 kg niedużych pomidorów
0,5 l oliwy z oliwek
3 łyżki octu
4-5 ząbków czosnku
sól (najlepiej gruboziarnistej)
ulubione zioła (np. bazylia, oregano, tymianek)

Przygotowanie:

Krok pierwszy:
Płuczemy pomidory, osuszamy, przekrawamy na pół i wykrawamy twarde elementy. Nie usuwamy miąższu i pestek. Delikatnie posypujemy je solą i odstawiamy na ok. 15 minut. Potem odsączamy owoce z nadmiaru soku. Przechodzimy do kolejnego etapu.

Krok drugi:
Jeśli mamy suszarkę do owoców, sprawa wygląda prościej. Umieszczamy na niej kawałki pomidorów i nastawiamy średnią moc. Jak tylko owoce zaczną się kurczyć, zwiększamy moc urządzenia i suszymy je do chwili, aż porządnie się skurczą i staną się prawie że całkowicie suche (powinny jednak zachować trochę mięsistości). Jeśli nie mamy specjalnej suszarki, wykorzystajmy piekarnik. Wystarczy ułożyć pomidory na blaszce wyścielonej pergaminem i suszyć w temperaturze 80°C (termoobieg) przy uchylonych drzwiczkach, aż wyraźnie się podsuszą.

Krok trzeci:
W rondelku podgrzewamy olej i oliwę, dodajemy czosnek i zioła, wszystko podgrzewamy. Tłuszcz musi być bardzo gorący, ale nie powinien wrzeć. Do słoików wkładamy pomidory i zalewamy je gorącym olejem. Wkładamy do każdego naczynia zioła i czosnek, a potem dokładnie je zakręcamy i stawiamy do góry denkami. Słoiki z pomidorami przykrywamy grubym materiałem i pozostawiamy do wystudzenia. Stawiamy je w chłodnym i ciemnym miejscu.

Wskazówka:
Suszone pomidory będą smaczniejsze, jeśli do każdego słoiczka wrzucimy kilka oliwek, kaparów lub trochę suszonej żurawiny.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę